Vlonderplanken bij waterVlonderplanken kunnen gebruikt worden om terrassen, paden mee aan te leggen en randen van zwembaden en jacuzzi’s mee te maken. De planken zijn verkrijgbaar in veel kleuren en materialen. Door de vele mogelijkheden passen vlonderplanken erg goed in elke tuin. De vlonderplank kun je verdelen in 3 categorieën:

  • Hardhouten planken
  • Kunststof planken
  • Geïmpregneerde planken

Hardhouten vlonderplanken

De hardhouten vlonderplanken zijn een stuk duurder dan de andere vlonderplanken. Daarentegen gaan deze planken ook vele jaren langer mee dan de anderen. De planken van bankirai zijn het beste voor doeleinden zoals een terras of pad. Het enige nadeel aan dit houtsoort is dat er nog geen FSC-keurmerk op zit. Het FSCkeurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat het hout afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk is beoordeeld als een goed beheerd bos volgens normen voor milieu (duurzaam), sociale omstandigheden en economie. Een goed alternatief voor bankirai hout zijn Tatajuba en Garapa. Deze houtsoorten hebben allebei wel een FSC-keurmerk. Ook kun je vlonderplanken van Massaranduba hout kopen. Dit houtsoort is iets donkerderrood, dit is allen wel een kwestie van smaak. Niet iedereen vindt donkerrood hout even mooi.

Advies voor het kopen van hardhouten vlonders

  • Vraag altijd van wat voor soort hout de planken zijn gemaakt. Elk hout heeft namelijk een andere bewerking. Ook heeft niet elk soort een FSC-keurmerk.
  • Zorg ervoor dat de planken die je koopt goed recht zijn. Een houtproduct is nooit helemaal recht, maar zorg ervoor dat de planken wel gemakkelijk te monteren zijn.
  • Bedenk dat hout verkleurd na mate ze ouder worden. Als je dit wilt voorkomen moet je ze goed onderhouden.

Geïmpregneerde vlonderplanken

Een terras maken van zachthouten vlonderplanken is het goedkoopst. Toch kun je uiteindelijk duurder uitkomen omdat dit houtsoort meer onderhoud vergt dan het duurdere hout. Als je langer van een zachthouten terras wilt genieten kun je het beste voor hardhouten onderliggers te kiezen.

Advies voor het kopen van hardhouten vlonders

  • Koop planken die een FSC-keurmerk hebben.
  • Er kan bij het kopen van de planken een laagje schimmel op zitten. Maak je geen zorgen, dit verdwijnt zodra je de planken in de buitenlucht legt.

Kunststof vlonderplanken

Kunststof of houtcomposiet vlonderplanken worden de laatste jaren steeds meer verkocht. Het voordeel van deze planken is dat ze gebruikt worden in combinatie met een soort hars. Er kan nog niet precies gezegd worden hoe goed deze planken zich houden, omdat ze nog niet zo heel lang gebruikt worden.

Advies voor het kopen van kunststof vlonderplanken

  • Als je deze vlonderplank wilt gebruiken om een zwembad heen moet je eerst bekijken hoe het product reageert op bijvoorbeeld chloor.

Vraag om garantie voor de kleur van de planken. Je hebt namelijk te maken met kunsthars en echt hout