18Inbrekers zijn in de afgelopen jaren steeds meer geweld gaan gebruiken om woningen binnen te kunnen dringen. Niet alleen gebruiken zij geweld om de deur open te breken, ook doen zij er alles aan om bewoners ervan te weerhouden de hulp van anderen in te schakelen. Om dergelijke, potentieel gevaarlijke situaties te voorkomen, is een goede beveiliging van je woning essentieel. Goede sloten alleen zijn volgens een slotenmaker in Gent niet langer voldoende om inbrekers buiten de deur te houden. Deze slotenmaker raadt woningbezitters ten zeerste aan om ook naar andere mogelijkheden te kijken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een compleet alarmsysteem in huis.

Basis leggen met goede sloten

Een goede basis voor een degelijke huisbeveiliging wordt gelegd door voor goede sloten voor ramen en deuren te kiezen. Voor het beveiligen van je ramen zou je kunnen kiezen voor bijzetsloten, die worden aangeboden als opleg- en insteeksloten. De deuren in huis worden normaliter beveiligd met een cilinderslot, die twee- of drie contactpunten met de deurpost heeft. Des te meer contactpunten een cilinderslot heeft, des te veiliger deze ook is. Het kost een inbreker meer tijd om de deur te forceren, waarmee de kans vergroot wordt dat de inbreker door anderen wordt gezien.

Alarmsysteem in huis installeren

Naast goede sloten op ramen en deuren zou je voor de installatie van een compleet alarmsysteem kunnen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het laten installeren van een alarmsysteem met beveiligingscomponenten als een bewegingssensor, magneetcontacten op ramen en deuren, enzovoorts. Het geactiveerde alarmsignaal zal inbrekers afschrikken, omdat het de kans vergroot dat zij worden opgemerkt. Voorafgaand aan het installeren van een alarmsysteem in huis kan het slim zijn om een risicoanalyse van je woning te laten maken. Met een risicoanalyse worden de belangrijkste beveiligingsrisico’s in beeld gebracht.