Wanneer noem je gassen een menggas?

Als je een producent bent dan kom je al snel in aanraking met argon gas, dit komt doordat je argon nodig bent om producten te kunnen maken. Argon is aangetoond door het scheiden van zuurstof, water, koolstofdioxide, stikstofgas en een aantal andere gassen. Dit zorgt ervoor dat argon gas heel goed te mengen is met andere gassen. Als een gas goed mengbaar is met overige gassen dan wordt dit menggas genoemd.

Wanneer wordt menggas ingezet?

Menggas wordt veelal ingezet als een beschermgas. Niet alleen argon is een menggas, er zijn namelijk heel veel andere gassen die gemengd kunnen worden met elkaar, echter vormt argon hierbij wel de basis. Het is belangrijk dat de het juiste menggas kiest voor de betreffende toepassing. Hou dus rekening met het materiaal dat je gebruikt, de omstandigheden en de toevoer van het gas.

De elementen van menggas

Er zijn dus een aantal andere gassen naast argon die gemengd kunnen worden met andere gassen. Zo is koolzuur met argon een van de meeste meest bekende combinatie. Het wordt gebruikt bij het lassen maar dient ook als een verdrijvingsgas in de voedselindustrie. Ook kan zuurstof aan het argon gas toegevoegd worden. Dit wordt meestal ingezet om staal te smelten. Zuurstof bindt zich gemakkelijk met veel gassen, daarom is het een geliefd gassoort. De reden om helium in een menggas te verwerken is dat helium kan zorgen dat de lasboog verbetert wordt. Dit is zeer gunstig voor de diepte van de inbranding. Ook is waterstof een geliefde gassoort. Dit komt doordat waterstof in vergelijking van helium een grotere invloed op de lassnelheid en inbranding. Ten slotte is stikstof geliefd om zijn inerte eigenschappen. Door stikstof in te zetten zorg je ervoor dat de zuurstof verdreven wordt. Stikstof is ook goed te combineren met waterstof en argon.