Niet elk flatgebouw of appartementencomplex hebben een lift om bij de verdiepingen te komen. Maar wat moet je nou doen als je wel een traplift nodig hebt om bij je woning te komen en die er niet is.

Trapliften in je appartement

Traplift op een privé trap

Heb je alleen behoefte aan een privé trap in je appartement, en hoeven er geen gemeenschappelijke delen veranderd te worden? Je hoeft dan dus geen rekening te houden met eventuele andere buren die daar last van zouden kunnen hebben. Wil je helemaal zeker zijn dat andere bewoners niet gaan zeuren over de plaatsing van de traplift, plan dan een meeting in en bespreek je plannen. Ook kun je een aangetekende brief sturen waar je in zet wat je plannen zijn. Hiermee kun je klachten deels voorkomen.

Het inlichten van de mede-eigenaren en bewoners is het minste wat je kan doen. Zo hou je iedereen goed op de hoogte. Dit zullen je buren ook waarderen.

Traplift op een gemeenschappelijke trap

Voordat je een traplift op een gemeenschappelijke trap wilt plaatsen moet je eerst een schriftelijk akkoord hebben van je medebewoners. Als je jouw appartement gekocht hebt kun je dit doen door een bijzondere vergadering te houden. Ook kun je een vergadering aanvragen bij de eigenaar van je huurwoning.

Hou we in je achterhoofd dat het maken van een aanpassing in gemeenschappelijke delen veel teweeg brengt. Je zult dan ook een grotere meerderheid achter je moeten krijgen voordat de plaatsing doorgaat. De breedte van de trap een het aantal bewoners dat het gebruik van gaan maken zullen bepalen of de traplift op een gemeenschappelijke trap geplaatst worden.

Heb je de traplift nou echt nodig om bij je appartement te komen, maar krijg je de meerderheid niet achter je, kun je naar de vrederechter stappen. Hij zal de knoop doorhakken of zoekt naar een gezamenlijke oplossing.

Soms moet er een extra controle uitgevoerd worden om te kijken of het nog wel veilig is als je traplift geplaatst wordt.