Boomstamtafels zie je steeds vaker voorbij komen in woontijdschriften. Het is helemaal hip en straalt zowel wat stoers als warmte uit. De meeste klussers draaien hun hand niet om voor het maken van een tafel, maar bij een boomstamtafel komt best wat werk kijken. Hieronder een aantal punten waar je als klusser op moet letten bij het ontwerpen of maken van een boomstamtafel.

Voor en nadelen van zelf maken

Zelf een tafel maken kan een goed idee zijn omdat je het ontwerp en de kosten volledig zelf bepaalt. Toch komen er wel een aantal zaken bij kijken. Zo moet je bepalen welk soort hout je wil gebruiken. Niet elke soort is geschikt, de lichtere soorten vallen daarom al snel af. Je hebt een stevig en hard soort hout nodig. Kap je zelf een boom, houd er dan wel rekening mee dat het hout volledig gedroogd moet zijn alvorens je het kan gebruiken. Het loont zich daarom vaak om een stuk hout te kopen bij een houthandel. Je weet dan zeker dat je een goed stuk hebt in de goede afmetingen die volledig gedroogd en klaar voor gebruik is. Dit scheelt al een hoop tijd. Schuren en lakken kan je zelf doen, maar ook dit kan je laten doen door de houthandel.

 

Vervolgens bepaal je in welke stijl het onderstel van de tafel moet zijn. Ook dit is afhankelijk van het soort interieur dat je hebt en wat je mooi vindt. Denk daarnaast goed na hoe groot het onderstel precies moet zijn, hij moet wel stevig en groot genoeg zijn om een enorm stuk houten tafelblad te dragen. De kleur speelt ook mee, en waar ga je het vandaan halen? Allemaal opties om te overwegen alvorens je er zelf aan begint. Als al je eisen uitlopen tot een bedrag dat hoger ligt dan een ‘kant en klare’ tafel, dan loont het zich om een complete tafel te kopen.