Waar denk je aan bij het woord ‘duurzaamheid’? Misschien is het eerste wat in je opkomt: natuur. CO2. Of misschien wel: zorgen voor onze toekomstige generaties. Het is allemaal juist en het heeft allemaal met elkaar te maken. Maar een van de problemen waar we tegenaan lopen met het duurzaamheid aspect, is dat we het probleem opblazen. We maken het te groot. We maken het generaliseerbaar, waardoor we het onszelf niet kwalijk nemen als. En hier zit de crux, want de enige manier om het op te lossen is een individuele aanpak.

Aan het einde van dit artikel weet jij hoe je duurzaamheid in jouw leven kan integreren zonder dat je er iets van merkt.

Het begint allemaal bij verandering

Verandering betekent niets minder dan anders worden. Als we dit doortrekken naar individueel niveau dan moeten we, simpelweg, anders worden. Maar anders worden, is zo makkelijk nog niet; het heeft tijd en doorzettingsvermogen nodig. Tenminste, dat is wat er vaak wordt gedacht. Maar wat als er een alternatief is. Een alternatief waarvoor je geen doorzettingsvermogen nodig hebt. Zou je hier dan voor kiezen?

Minimale moeite

Gelukkig bestaan er een hoop van dit soort alternatieven. Opties waar je minimale moeite insteekt en maximaal duurzaam rendement eruit haalt.

Optie 1. Het plaatsen van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een perfect voorbeeld van een investering waar je minimale moete insteekt en maximaal duurzaam rendement eruit haalt. Je koopt de panelen. Vervolgens laat je de panelen plaatsen. En je bent klaar. Je kijkt er praktische nooit meer naar om. En dat terwijl je enorm duurzaam bezig bent.

Om deze investering zo soepel mogelijk te laten verlopen, raad ik persoonlijk altijd aan om te kiezen voor een bedrijf dat bekent staat om zijn goede service en betrouwbaarheid. BonGo Solar staat hierom welbekend. Het bedrijf levert de zonnepanelen op en je betaalt pas nadat alles is geïnstalleerd en getest.

Daarnaast maken ze gebruik van een 100% klanttevredenheidsysteem. Dus als je ontevreden bent, dan weet je tenminste zeker dat je goede en betrouwbare hulp kunt verwachten.

Optie 2. Plant bomen

Dat het planten van bomen duurzaam is, is niets nieuws. Maar toch heeft de meerderheid van de Nederlanders nog nooit een boom geplant. Als we het heel kort door de bocht trekken dan zijn dat zo’n 8.000.000 bomen die nog geplant moeten worden. Slechts 1 boom is misschien niet veel, maar het is het collectief dat telt. Want alleen als we samenwerken kunnen wij bijdragen aan de duurzaamheid.

Optie 3. Wordt bewust van je eigen gewoontes

Je hoeft echt niet continu bezig te zijn met duurzaamheid; dat zou simpelweg te veel tijd en energie kosten. Pak het daarom kleiner aan, zodat je doelen haalbaar zijn. De eerste stap van verandering is bewustwording. Bewust worden over de gevolgen die je acties hebben. Want als je daarmee begint dan zal de rest vanzelf volgen.

Deze drie stappen vereisen minimale moeite en leveren maximaal rendement. Een betere investering dan dat bestaat bijna niet. Dus neem actie en begin bij stap 1.