Het poetsen van je tanden is iets wat je dagelijks doet om je mond te verzorgen. Bij veel mensen komt het niet veel verder dan alleen twee keer per dag hun tanden poetsen, maar dit is niet altijd genoeg. De ene persoon moet er meer voor doen om zijn of haar mond goed te onderhouden dan een ander. Omdat het erg belangrijk is dat je het gebit dat je hebt goed verzorgt zijn hier een aantal tips.

 

De behoefte van je mondgezondheid

Je gaat niet vaak naar een tandarts, maar de keren dat je er heen gaan zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gezond gebit houdt. Bij een tandarts kun je niet alleen kijken naar wat deze persoon zegt over je gebit, maar ook zelf vragen stellen over wat het beste is. Een tandarts gaat namelijk vaak uit van het minimale wat je moet doen om je tanden en de rest van je mond gezond te houden. Als je er beter voor wil zorgen is het verstandig om wat vragen te stellen aan je tandarts zodat je jouw mondgezondheid beter begrijpt. Je kunt het met een mondhygiënist of mondzorg specialist hebben over de omstandigheden van je gebit. Er zijn een hoop dingen die invloed hebben op je mondgezondheid en dit kan ervoor zorgen dat je jouw mond gedurende bepaalde periodes meer aandacht moet geven. 

 

Veranderingen in je mondverzorging

Gedurende de jaren heen zal je mond ook veranderen net als de rest van je lichaam. Om als je ouder bent nog steeds een mooi gebit te hebben is het belangrijk dat je let op veranderingen in je mond. Als je extra behandelingen nodig hebt voor bepaalde dingen is het belangrijk om hier ook echt iets mee te doen. Verder is het als je advies krijgt van een specialist over het verzorgen van je mond dat je ook daadwerkelijk dingen verandert. Gedurende je zwangerschap zal je mond bijvoorbeeld meer van je vragen. Ook als je last hebt van diabetes kan het voorkomen dat je andere instructies krijgt dan andere mensen. Deze instructies zijn er niet om je het leven lastiger te maken, maar om ervoor te zorgen dat ook jij een gezond gebit houdt. 

 

Maak gebruik van flossers, stokers en ragers

Ondanks het feit dat jij je tanden elke dag poetst zal er op sommige plekken in je mond tandplak blijven zitten. Er kunnen tussen je tanden bijvoorbeeld een hoop bacteriën blijven zitten. Dit komt puur door het feit dat je tandenborstel hier niet goed bij kan. Met tepe ragers en tandenstokers kun jij op plekken komen waar jij anders niet goed bij komt. Hierdoor kun je voorkomen dat er gaatjes ontstaan of je tandvlees gaat ontsteken. Als je niet comfortabel bent met het gebruik van ragers of tandenstokers kun je ook flosdraad gebruiken. In het begin zal het vaak een erg oncomfortabel gevoel zijn. Dit betekent echter juist dat het nodig is om het te blijven doen. Hoe vaker je gebruik maakt van dit soort tools des te minder last je hier van zal krijgen.