Een scheiding is erg vervelend om mee te maken, maar het is wel van belang dat dit op een goede manier gebeurt. Door elkaar de tent uit te vechten wordt de periode van de scheiding alleen maar langer en heftiger. Daarom is het van belang om je best te doen om samen tot een oplossing te komen. Dit zijn 5 tips om zakelijk te scheiden.

Denk rationeel na

Als je midden in een scheiding zit, is de kans groot dat je jouw (ex) partner het liefst zo min mogelijk ziet. Toch zullen er veel momenten komen waarbij het noodzakelijk is om met elkaar in gesprek te gaan. Het is niet gek dat veel mensen op dit soort momenten de neiging hebben om niet op te komen dagen of om een vervelende houding tegenover de andere partij aan te nemen, maar het is slimmer om dit niet te doen. Probeer rationeel na te denken. Als je dit doet besef je je dat je het snelst van al het gedoe af bent als je normaal doet tegen elkaar. Je hoeft natuurlijk geen beste vrienden te zijn, maar het heeft ook geen zin om ruzie te maken. Zakelijk scheiden is niet mogelijk als je constant ruzie hebt.

Maak een afspraak bij een notaris

Het is van belang dat alle zaken die door de beide partijen worden besproken worden vastgelegd. Dit betekent niet dat je alles wat wordt besproken moet vastleggen, maar het is wel slim om ervoor te zorgen dat je goed nadenkt over welke zaken bijvoorbeeld moeten worden vastgelegd bij een notaris. Het is dan van belang dat je een notaris vindt die onpartijdig is tijdens de gesprekken en die voor jullie beiden in de buurt is. Als je bijvoorbeeld in Gelderland woont, kan een notaris Nijmegen een goede optie zijn.

Vraag hulp aan een mediator

Als je het lastig vindt om met zijn tweeën tot een oplossing te komen, is het slim om hulp te zoeken. Veel mensen die proberen om alles zonder hulp te regelen, krijgen uiteindelijk ruzie of onenigheid. Daarom kan het handig zijn om hulp te krijgen van een mediator. Een mediator is iemand die er alleen is om ervoor te zorgen dat de gesprekken op een goede manier verlopen. Dat kan juist bij een lastige situatie als een scheiding erg handig zijn.

Stel van tevoren eisen op

Wanneer jullie een afspraak hebben om samen te praten over de scheiding, is het van belang dat je van tevoren goed nadenkt over wat jij precies wilt bereiken met het gesprek. Je kunt dit het best doen door van tevoren eisen op te stellen. Op die manier kun je vanuit deze eisen onderhandelen richting een oplossing.

Niet al je eisen worden geaccepteerd!

Bij dit soort onderhandelingen moeten beide partijen een beetje water bij de wijn doen. Daarom moet je er rekening mee houden dat de kans ontzettend klein is dat jij volledig je zin krijgt. Als je dit niet doet, zullen de onderhandelingen waarschijnlijk erg moeizaam verlopen.