Social Media: een middel om de doelgroep te bereiken

Merken willen tegenwoordig steeds meer adverteren op social media. Zo gebruiken zij steeds vaker merkcommunity’s op sociale netwerken om hun doelgroep te bereiken als een onderdeel van hun contentmarketing. Door goede en leuke content op social media te plaatsen zullen de meeste consumenten bewegen om verschillende acties uit te voeren. Maar hoe werkt social media marketing bij verschillende type consumenten?

Drie gedragstypen van consumenten

Er zijn drie gedragstypen van consumenten, zo is er consumeren: het kijken van filmpjes en reviews lezen. Ook is er bijdragen: productwaarderingen geven. Ten slotte is er creëren: zelf content maken.
Deze gedragstypen verschillen in mate van activiteit, waarbij consumeren het meest passieve gedrag is en creëren het meest actieve gedrag. Contentcreatie bevat verschillende inspanningsniveaus.
Over het algemeen zijn consumenten erg passief op social media. De meeste mensen consumeren alleen de merkcontent, maar weinig mensen zijn zo bewegelijk om zelf actief bij te dragen aan de content of om deze te creëren. Hoe meer inspanning er dus nodig is, hoe minder dat gedrag wordt vertoond. Tevens maakt het uit hoe loyaal consumenten zijn met het merk. De meest actieve en inactieve mensen zijn merkfans. Het is voor merken daarom belangrijk om deze groep mensen van voldoende merkcontent te voorzien, aangezien juist deze fans met hun actieve gedrag het bereik van de merkcontent aanzienlijk kunnen verhogen.

Stem af op type doelgroep en merkcommunity

De behoefte aan het creëren van een persoonlijke identiteit blijkt geen algemeen beheersende behoefte te zijn, maar is erg afhankelijk van het type merkcommunity. Het is ook erg belangrijk om rekening te houden met de eerder genoemde merkfans. Deze merkfans gaan actiever met de merkcontent om, voor namelijk vanuit sociale motivaties, namelijk aan het bijdragen aan en creëren van content is integratie en sociale integratie de basis.