Voordat je aan de studie verpleegkunde gaat beginnen zullen er vast en zeker een aantal vragen zijn die jij jezelf aanvraagt. Om er voor te zorgen dat jij een goede keuze kunt maken voordat jij gaat studeren en om wat duidelijkheid te scheppen over de vervolgstappen na een studie verpleegkunde hebben wij hier een aantal belangrijke zaken voor jou beschreven.

 

Welke studierichting moet je doen om verpleegkunde te gaan studeren?

Om te kunnen starten met de studie verpleegkunde is het nodig dat jij een havo- of vwo-diploma hebt behaald. Hiermee kun jij jezelf aanmelden voor deze studie. Ook is het mogelijk om met een diploma Verzorgende IG niveau 3 en een jaar werkervaring deel te nemen. Naast een Natuur & Gezondheidsprofiel wordt er aangeraden om biologie als keuzevak te nemen. Dit zorgt er voor dat jij goed voorbereid bent wanneer je start aan deze studie.

Welke skills leer jij tijdens de studie Verpleegkunde?

 

Tijdens deze studie zul jij verschillende fases doorlopen waarin diverse onderwerpen centraal staan. Deze onderwerpen worden besproken in meerdere bijeenkomsten en de fase wordt afgesloten met een praktijkprogramma. Voorbeelden van skills die worden behandeld tijdens de studie zijn: Verpleegtechnisch handelen, Somatische zorg, Psychogeriatrische zorg, Pedagogische zorgverlening, Paramedische kwaliteitsbevordering en Persoonlijk leiderschap in de zorg.

Hoe lang duurt een Verpleegkunde opleiding?

De MBO-verpleegkundige niveau 4 opleiding duurt 21 maanden. De duur van de HBO Bachelor opleiding tot verpleegkundige voltijd is 4 jaar. Hierna kun je jezelf aan de hand van een masteropleiding verder specialiseren. Hoe lang deze master duurt hangt ervan af in welke richting jij jezelf wil gaan specialiseren. Zo kun je na een hbo-verpleegkunde opleiding kiezen voor een Master of Physician Assistent. Deze master zal jou een groot deel van basisvaardigheden leren die je nodig zult hebben in de richting van arts. Verder kun je de Master Advanced Nursing Practice volgen. Hierbij wordt je opgeleid tot een zogenoemde Verpleegkundige specialist.

Verpleegkunde opleiding