Bescherm je merk goed, dit voorkomt teleurstellingen

Wil je graag een nieuw product of dienst op de markt zetten en jouw merknaam registreren? Of wil je jouw bestaande merknaam vastleggen? Dan is het verstandig om de merknaam te beschermen. Dit kan met behulp van intellectuele eigendom. Dit regelt de rechten van de bedenker of maker van de merknaam. De bescherming van een merk is erg belangrijk. Je bouwt er natuurlijk niet voor niets aan terwijl je aan het ondernemen bent. Je producten en diensten onderscheiden zich van de concurrentie omdat ze aan het merk verbonden zijn. Door je merk juridisch te laten vastleggen in een merkenrecht behoudt je de exclusiviteit. Het advocatenkantoor Alkmaar is gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrecht. Met de jarenlange ervaring kunnen zij jou als geen ander helpen om de merknaam zo goed mogelijk te beschermen tegen bedreigingen.

Merkenrecht, wat houdt dat in?

Merkenrecht is onderdeel van het intellectuele eigendomsrecht. Het intellectuele eigendomsrecht maakt weer deel uit van het privaatrecht. Het doel van merkenrecht is vanzelfsprekend merkbescherming. Merken zijn voornamelijk tekens die worden gebruikt om producten te kunnen onderscheiden. Zonder een merk is het heel moeilijk voor consumenten om een keuze te maken. Om te kunnen voorkomen dat een ander jouw tekens als merk gaat gebruiken, moet je gebruik maken van het merkenrecht. Een merkregistratie blijft veelal tien jaar geldig. Wanneer deze tien jaar nadert dan zal de merkenautoriteit jou tijdig waarschuwen. Daarnaast is het belangrijk dat je het merk blijft gebruiken gedurende de geldigheidsperiode. Wanneer je dit niet doet dan kan de registratie binnen de gestelde tien jaar al komen te vervallen. Hierdoor verliest je dus de merkbescherming.

De geldigheid van merkenrecht

Merkenrecht is voor een vaste periode geldig. In de meeste gevallen is dat tien jaar. Na elke periode kan het merkrecht voor een nieuwe periode worden verlengd. Wij zullen jou ruim van tevoren een bericht geven dat de periode zal gaan vervallen. Daarbij is het belangrijk om te zien of het merkenrecht nog voldoende actueel is. in deze tien jaar kunnen er immers alweer veel aanpassingen doorgevoerd worden.