Een reachtruck is een ontzettend zwaar hulpmiddel. Een reachtruckopleiding is dus zeker niet overbodig. Met een reachtruck kan op zeer hoge hoogste gewerkt worden en veiligheid is daarom essentieel, in de lucht en op de grond. Deze reachtrucktraining zorgt ervoor dat bestuurders veilig leren rijden. Ook de Arbowet en verzekeraars eisen dat alle bestuurders van heftrucks specifieke grondige instructies hebben gekregen voordat zij daadwerkelijk gebruik gaan maken van de reachtruck.

Het verschil tussen een heftruck en reachtruck

Een reachtruck wordt door veel mensen verward met een heftruck. Dat komt doordat deze transportmiddelen erg veel op elkaar lijken. Er zit echter een groot verschil in een reachtruck een heftruck. Een heftruck heeft de mast, met daaraan de vorken, voor de bestuurder. Bij een reachtruck zit de mast met vorken aan de zijkant van de bestuurder.
Daarom is het van belang dat je bij het besturen van een reachtruck, een aparte cursus hebt gevolgd. Een certificaat dat je hebt behaald voor het rijden van een heftruck, is niet hetzelfde als je met een reachtruck gaat rijden. Je hebt hier andere vaardigheden bij nodig die een heftruckopleiding je niet geheel kan bieden. Daarom wordt een reachtruck cursus sterk aangeraden voordat je er mee begint te werken.

Een heftruck- en reachtruckcursus combineren

Een reachtruckopleiding kan ook gecombineerd worden met een heftruckopleiding. Het theorie gedeelte voor de reachtruck en de heftruck zijn ongeveer hetzelfde, de praktijk en de besturing van de machine is wel helemaal anders. Met een reachtruckcertificaat mag je niet op een heftruck rijden, dit geldt andersom ook. Mochten beide machines in de praktijk bestuurd gaan worden, dan is het verstandig om een gecombineerde cursus aan te vragen. Met deze gecombineerde heftruckopleiding kan je veel tijd en geld besparen. Tevens krijg je het bijkomende voordeel dat er ook geoefend wordt met een stapelaar. Met een gecombineerde opleiding ontvang je dus een heftruck-, reachtruck- en stapelaarcertificaat.