Nu we door de wereldwijde pandemie meer binnen blijven krijgen veel mensen problemen met hun gewicht. Door het binnen blijven krijg je minder beweging en door de verveling gaat men bovendien meer snacken. Zo komen de kilo’s er snel bij. Veel mensen realiseren dat ze stappen moeten ondernemen om het aankomen een halt toe te roepen. Als je gaat afvallen dan is het handig om een goed schema te hebben. In dit artikel zullen we de voordelen van een goed dieet schema bespreken.

Wat is een afval schema

Als je wilt gaan afvallen dan is de eerste stap het kiezen van een geschikt dieet. Een dieet moet een beetje bij je passen want alleen als je de dingen mag eten die je graag lust (of mag eten) kan je het volhouden. Zo heb je het eiwit dieet waarbij je veel eiwitten eet. Omdat het vooral de dierlijke voedingsmiddelen zijn die ons van eiwitten voorzien is het natuurlijk wel handig als je houdt van vlees, zuivel en eieren. Een dergelijk dieet is niet geschikt voor iemand die zich juist wil beperken tot plantaardige voedingsmiddelen. Zo zijn er tientallen dieetsoorten die je zou kunnen volgen. Nadat je een keuze voor een dieet hebt gemaakt kan je een dieet schema gaan volgen wat bij dit dieet hoort.

De voordelen

Een goed dieet schema heeft vele voordelen. Het schrijft je precies voor wat en wanneer je mag eten. Het voordeel hiervan is dat dit ontzorgt. Je hoeft daar niet meer over na te denken en je bent er geen tijd aan kwijt. Je volgt simpelweg wat je dieet schema je voorschrijft. Bij de goede dieet schema krijg je een boodschappenlijstje. Aan de hand van een dergelijk boodschappenlijstje kan je je boodschappen doen. Als je dit gelijk voor heel de week doet dan heb je hier geen zorgen meer over. Je hebt dan precies in huis wat je mag eten. Zo voorkom je bijvoorbeeld dan je onnodig gaat snacken tussen de maaltijden door.

Je kunt een dieet schema ook laten opstellen door een diëtiste. Het voordeel daarvan is dat het lijstje uitsluitend de voedingsmiddelen zal bevatten die je lust. En de hoeveelheid calorieën in het schema zal zijn afgesteld om je gewicht, lengte en leeftijd. Een dieet schema door een diëtiste laten opstellen is wel een kostbare aangelegenheid. Dit omdat het veel tijd kost om een persoonlijk schema op te stellen. De meeste mensen zullen prima uit de voeten kunnen met een dieet schema wat gericht is op een grote groep mensen. Je valt dan misschien iets sneller of iets minder snel af dan in het geval je een persoonlijk dieet schema zou hebben. En misschien moet je voor bepaalde gerechten een alternatief zoeken omdat je kieskeurig bent in je voedselkeuzes.

Hoe val je succesvol af?

Een dieet schema geeft je niet de garantie dat je af zult vallen. Veel mensen die een dieet volgen houden dit niet vol en geven na een paar weken op. Wil je succesvol afvallen dan is het dan ook zaak om het dieet vooral vol te houden. Je zou misschien verwachten dat dit vooral een kwestie van wilskracht is, dit is echter niet het geval. Zelfs mensen die erom bekend staan veel wilskracht te hebben kunnen een dieet vroegtijdig opgeven. Iedereen heeft een bepaalde tolerantie tegen honger maar zal hier uiteindelijk na een paar weken toch aan toegeven. Het is daarom zaak om een dieetvorm te kiezen waarbij je niet vaak honger zult hebben. Dit doe je op de eerste plaats door een dieet te volgen waarbij het calorieën tekort niet te groot is. Crash diëten staan erom bekend dat ze een groot calorie tekort hebben. Bij dergelijke diëten eet je soms maar 700 kcal per dag, terwijl de calorieënbehoefte van de gemiddelde vrouw op 2.000 kcal ligt en voor mannen op 2.500 kcal. Een dergelijk dieet kan je misschien 2 weken volhouden en hooguit 3 weken.

Bij een goed dieet ga je voor de meer geleidelijke aanpak. Je eet dan ongeveer 500 kcal minder dan je lichaam nodig heeft. Dit is goed vol te houden. Ook de voedingsmiddelen die je eet hebben effect op het volhouden van een dieet. Bepaalde voedingsmiddelen verzadigen namelijk veel beter dan anderen.

Zo heb je het vetarme dieet. Bij dit dieet eet je maar weinig vet. In plaats van vet eet je meer koolhydraten. Omdat koolhydraten juist een hoge dooreetfactor hebben is een vetarm dieet lastig vol te houden. Denk maar aan het eten van een koekjes, een reepje of brood. Als je deze koolhydraatrijke voedingsmiddelen eet dan wil je het liefst nog meer. En 2 uur nadat je deze hebt gegeten wil je alweer meer.

Een koolhydraatarm dieet is wel goed vol te houden. Bij een koolhydraatarm dieet eet je juist minder koolhydraten. In plaats van koolhydraten eet je dan meer vetten. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, dat je kunt afvallen door meer vetten te gaan eten, maar het werkt echt. Dit komt omdat vetten zorgen voor een goed gevoel van verzadiging. Door het goede gevoel van verzadiging stop je vanzelf met eten als je genoeg hebt. Het gevoel van verzadiging zorgt er ook voor dat je de periode tussen 2 maaltijden beter kunt overbruggen. Zo zal je minder snel behoefte hebben aan een tussendoortje.

Naast de dieetkeuze hebben ook andere factoren invloed op je succes. Zo helpt het om te gaan sporten. Door te gaan sporten verbeter je je insulinegevoeligheid. Een verbeterde insulinegevoeligheid zorgt ervoor dat je lichaam minder insuline nodig heeft om glucose op te nemen. Het laag houden van de insuline is een belangrijke voorwaarde om af te kunnen vallen.

Leefstijlfactoren zoals slaap en ontspanning hebben ook invloed op het afvallen. Dit door hun invloed op je hormonen. Wil  je graag afvallen dan doe je er goed aan om minimaal 7 uur per nacht te slapen.