Digital analytics is het nieuwe webanalytics

In het verleden werd er veel gepraat over het zogenaamde webanalytics. Webanalytics staat voor het meten, verzamelen, analyseren en rapporteren van internetdata met als doel het gebruik van internet te begrijpen en te optimaliseren. Deze defintie is breed genoeg om van toepassing te blijven. De term web en website wordt door de opkomst van nieuwe technologieen wat ouderwets. Daardoor wordt deze term nu digital analytics genoemd. Digital analytics bieden inzicht in de markt, laten zien hoe doelgroepen op campagnes reageren en helpen digitale marketingbeslissingen te evalueren.

De digitale wereld van toen en nu

De digitale wereld evalueert telkens. Website bezoeken vanaf een computer zijn tegenwoordig namelijk minder belangrijk geworden. Ook zijn merken steeds meer aanwezig op niet eigen kanalen zoals social media. Er wordt hierdoor vaker content beken vanaf een mobile device . Waar mensen vroeger websites vooral binnenkwamen op de home page, is tegenwoordig vaak content op pagina’s het doel. Sommige van de reacties en bezoeken blijven op dat kanaal als discussie. Andere verwijzen met een linkje direct naar de pagina van de website.
Je wil als ondernemer natuurlijk niet alleen maar weten wat de bezoekers op hun laptop doen, maar ook welke handelingen zij via social media en mobiele pagina’s hebben verricht. Al deze afzonderlijke handelingen wil je het liefst koppelen aan een klant, maar dit is niet altijd even makkelijk. Er komen natuurlijk steeds meer nieuwe hulpmiddelen beschikbaar om de persoonlijke klantenreizen in kaart te brengen, zo zorgt ingelogd blijven op een social media account bijvoorbeeld voor dat je herkenbaar blijft voor de social media. Een webanalyse programma kan hierdoor zien dat het bezoek op een mobile device foor hetzelfde account is gedaan als dat korte bezoek eerder vanaf een mobiele nieuwsbrief.
Dit is een van de belangrijkste ontwikkelingen, de analyse gaat namelijk naar een gebruikersniveau waardoor je een echte customer journey in beeld krijgt.

digital analytics