Bedrijven en instellingen hebben vaak allerlei soorten mensen in dienst. Je hebt medewerkers die voor de uitvoering van bepaalde werkzaamheden zorgen en leidinggevenden die team aansturen. Een aparte groep mensen zijn de personen die ervoor zorgen dat iedereen binnen het bedrijf daadwerkelijk kan doen wat er gedaan moet worden. Zij zorgen bijvoorbeeld voor de planning van de vergaderzaal, de inkoop van essentiële materialen, de schoonmaak en regelen bij speciale gelegenheden bijvoorbeeld de catering. Als facility manager ben je dus verantwoordelijk voor dat mensen binnen het bedrijf hun werk zo effectief als mogelijk kunnen doen.

Wat leer je tijdens een opleiding Facility Management

Een facility manager is als het ware het hart van de organisatie die ervoor moet zorgen dat bijvoorbeeld bedrijfsprocessen ongestoord uitgevoerd kunnen worden. Dit betekent dat je kennis moet hebben van de inrichting van een pand en de manier waarop de bedrijfsruimte schoon gehouden wordt. Maar ook de communicatie tussen afdelingen of medewerkers behoort tot je taken en dus zul je leren welke mogelijkheden en middelen je kunt inzetten om de communicatie binnen je bedrijf zo optimaal te laten verlopen. Naast al deze zaken, leer je tijdens de facility management HBO opleiding dat zaken die gerelateerd zijn aan de medewerkers die binnen het bedrijf werken. Je zul maatschappijelijke inzichten moeten verwerven en kunt als facility manager ingeschakeld worden om bepaalde issues binnen het bedrijf aan de orde te stellen. Je bent als het ware een manusje van alles die overal iets vanaf weet. Op specifieke onderdelen, zoals inkoop van goederen en budgettering, wordt echter van je verwacht dat je meer dan een basiskennis van zaken hebt.  

Welke persoonlijke kenmerken heb je nodig als facility manager?

Wie een opleiding facility management gaat volgen, zal zich moeten realiseren dat je bepaalde persoonlijke eigenschappen nodig hebt om zowel als student en later als facility manager succesvol te zijn. Je staat binnen een bedrijf echt tussen de mensen in en dat betekent dat je met iedereen door een deur moet kunnen. Omgaan met kritiek, planmatig denken en handelen, maar ook vriendelijk en servicegericht, zijn essentiële persoonlijke kenmerken die je als facility manager nodig zult hebben. Denk je dat je aan deze voorwaarden voldoet, dan kun je met een gerust hart aan de opleiding facility management beginnen.

Hoe groot is de kans op een baan?

Het facilitaire deel van een bedrijf wordt door steeds meer bedrijven als essentieel onderdeel gezien. De kans dat je een baan vindt met deze facility management HBO opleiding is tegenwoordig veel groter dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. Ook zijn het niet alleen zeer grote bedrijven die ervoor kiezen een facility manager aan te stellen. Ook middelgrote en kleinere bedrijven ziens steeds vaker de waarde van een facility manager. Je hebt dus een goede kans dat je na de opleiding facility manager een baan weet te vinden.  De opleiding facility manager kan zowel in voltijd als deeltijd worden gevolgd. Een voltijd studie duurt vier jaar, terwijl de post hbo opleidingen iets korter duren, omdat er vaak bepaalde onderdelen niet zijn inbegrepen.