In het bijzonder voor mensen die lijden aan diabetes geldt dat ze ongetwijfeld bekend zullen zijn met het begrip ketonen. Wanneer de concentratie ketonen boven de normale waarden in het bloed uitkomt kan dit leiden tot een medische aandoening die we ketoacidose noemen. Deze aandoening kan leiden tot bloedverzuring wat uiteindelijk verschillen risico’s voor je gezondheid met zich meebrengt. Denk hierbij niet alleen aan het falen van organen, maar ook van andere vitale lichaamsfuncties. Het is van cruciaal belang om zo snel mogelijk te kunnen vaststellen wanneer er sprake is van ketoacidose. Het volgen van een gevarieerd dieet kan ervoor zorgen dat de kans op ketoacidose aanzienlijk kan worden verminderd. Het meten van de hoeveelheid ketonen in je bloed gebeurt in de praktijk door middel van een speciale ketonen meter

Hoe gebruik je de ketonen meter?

Zoals in de inleiding van deze pagina al aangehaald is het dus zo dat een ketonen meter zoals de naam reeds aangeeft de concentratie ketonen in het bloed meet. Het wordt aangeraden om in de basis drie keer daags een meting uit te voeren. Het gaat hierbij om de volgende momenten:

  1. Voor het ontbijt; 
  2. Voor het avondeten;
  3. Wanneer je gaat slapen; 

Dit gezegd hebbende is het zo dat experten in de praktijk vaak benadrukken dat het ook in andere gevallen interessant kan zijn om de ketonen meter even te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de situatie waarin je dorst hebt en vaak moet plassen. Ook wanneer je adem naar aceton ruikt of wanneer er sprake is van buikpijn en / of misselijkheid kan het uitvoeren van een meting belangrijk zijn. Dit is ook het geval wanneer je wazig ziet en je bijvoorbeeld erg versuft voelt. 

Een ketonen meter kopen, waar rekening mee houden?

Ben je van plan om over te gaan tot het kopen van een zogenaamde ketonen meter? In dat geval zijn er een aantal zaken waar je beslist de nodige aandacht aan zal willen besteden. Om te beginnen is er natuurlijk het prijskaartje. Vergelijk omwille van deze reden zeker even de verschillende mogelijkheden die worden aangeboden door de diverse merken op de markt. Daarnaast is het zo dat er ook aandacht moet worden besteed aan de onderstaande zaken: 

  • Kies voor een meter die zowel glucose- als ketonen concentraties kan meten; 
  • Bij voorkeur wordt er door de meter gebruik gemaakt van twee verschillende strips; 
  • Let goed op het meetbereik waar de ketonen meter over beschikt; 

Wat het meetbereik beschikt zijn er verschillende zaken die van belang zijn om aandachtig voor te zijn. Voor glucose geldt bijvoorbeeld een optimaal meetbereik van 0,6 tot 33,3 mmol/L. Voor ketonen is dat 0 tot 8,0 mmol/L. Buiten dit alles spreekt het eveneens voor zich dat het interessant kan zijn om te kunnen rekenen op een snelle meting. Kies finaal uiteraard ook altijd voor een meter die je de mogelijkheid biedt om de metingen op te slaan. 

Vergelijk goed de verschillende ketonen meters op de markt! 

De informatie hierboven heeft duidelijk gemaakt dat een ketonen meter lang niet altijd dezelfde mogelijkheden weet te bieden aan de gebruiker. Dit is dan ook zeker iets waar je rekening mee zal willen houden als (potentiële) gebruiker. In ieder geval even een goede vergelijking uitvoeren maakt al snel duidelijk welke meter nu echt als het interessantst kan worden bestempeld. Bekijk ook eens wat de CareSens glucosemeter voor jou kan betekenen!