Of je oude computer kapot was, of dat hij niet meer aan de specificaties voldeed. Wat de reden ook is, jij hebt een nieuwe computer gekocht. Nu wil je er graag direct mee aan de slag. Kan dat? Of moeten er nog extra programma’s geïnstalleerd worden?

Windows installatie

Als je een nieuwe computer koopt, staat Windows er vaak al op. Of deze volledige geïnstalleerd is, is de vraag. Wanneer je een A-merk computer koopt is Windows vaak nog niet volledig op de computer geïnstalleerd. Dit gebeurt pas als jij de computer voor de eerste keer aanzet. Windows zal dan vanzelf beginnen met installeren. Wanneer het installeren is afgerond, wordt het Windows bureaublad getoond.

Op computers of laptops uit een speciale computerwinkel is Windows vaak al wel geïnstalleerd, soms wordt een Windows cd erbij geleverd als je de aankoop mee naar huis neemt. Een Windows installatie is steeds makkelijker en kan vaak helemaal zelf uitgevoerd worden.

Internet instellen

Nu Windows draait, kun je andere programma’s installeren die je zelf op cd hebt. Downloaden gaat namelijk nog niet, omdat het internet niet werkt. Om dit werkend te krijgen, kan met de internetkabel de router of het modem op de computer worden aangesloten. Met een webbrowser heb je direct verbinding met het internet. We gaan er even vanuit dat je al een werkende internetverbinding had op je oude pc.

Maak je gebruik van WiFi, dan moet je iets meer instellen. Ga na het opstarten van de computer naar Start en kies Instellingen. Selecteer in het Instellingen menu de optie Netwerk en internet. Klik vervolgens op WiFi. Zet de WiFi aan via de schuifknop en een lijst met beschikbare netwerken verschijnt. Selecteer het eigen netwerk door erop te klikken en kies voor Verbinding maken. Windows vraagt nu om een wachtwoord. Voer deze in, kies voor Volgende en de draadloze wifi-verbinding zal tot stand worden gebracht. Via een webbrowser kan er nu gebruik worden gemaakt van het internet.

E-mail instellen

Nu het internet werkt, kun je ook gaan e-mailen. Maak je gebruik van webmail, dan kun je direct inloggen via de webbrowser. Wie liever gebruik maakt van de app Mail op de computer of deze moet gebruiken omdat je enkel gegevens hebt van een internetaanbieder, dient enkele gegevens in te voeren in de app Mail. Deze open je via Start en Mail (in het programma-menu). In enkele gevallen is er al een taakbalk pictogram aanwezig in de taakbalk onder in beeld en kan deze gebruikt worden.

Na het openen van app kiest u voor Instellingen (het tandwieltje). Kies in het menu dat zich aan de rechterkant opent voor Accounts beheren. Klik vervolgens op + Account toevoegen. Kies een account uit de lijst (afhankelijk van je provider) of kies voor Geavanceerde configuratie en daarna voor Internet-e-mail. Vul tenslotte de accountgegevens in die je hebt ontvangen. Scroll even door het hele menu om te kijken of de instellingen goed staan. Vink eventuele noodzakelijke opties aan. Nadat je kiest voor Aanmelden word je e-mail account geconfigureerd. Klik als allerlaatste op Gereed. Je kunt nu e-mailen op je nieuwe computer.

Vervolgprogramma’s

Met een werkende internetverbinding en de mogelijkheid tot e-mailen, zijn veel gebruikers al tevreden. Eventueel kan ervoor gekozen worden Microsoft Office of een ander office-pakket te installeren. Wie slechts incidenteel schrijft op de computer, heeft wellicht al genoeg aan de app WordPad. Deze is standaard geïnstalleerd op de computer als Windows erop staat. Denk er ook aan je oude bestanden over te zetten naar je nieuwe computer.

Wil je extra programma’s installeren of lukt het niet de back-up te plaatsen, of iets werkend te krijgen? Schakel dan de hulp van een deskundige als Mac reparatie Den Haag in. Hij of zij kan je tevens adviseren of bijvoorbeeld een antivirusprogramma nog nodig is.