Het toetsenbord en de muis zijn de belangrijkste besturingselementen van je laptop. Problemen met een van de twee wil je dus echt niet hebben. Maar wat als je steeds vreemde tekens in beeld krijgt bij het typen en wat als je helemaal geen letters of tekens meer ziet? Is je toetsenbord dan kapot? Met een paar simpele handelingen kom je vaak al een stuk verder. En mocht het niet baten, dan is er altijd een specialist in de buurt die je verder kan helpen, bijvoorbeeld iemand voor Macbook reparaties in Amsterdam.

Vreemde tekens

Een toetsenbord dat vreemde tekens op het scherm weergeeft, kan natuurlijk kapot zijn. Logischer is dat je misschien een keer de taalinstelling van je toetsenbord veranderd hebt zonder dat je het doorhad. De letters en tekens op je toetsen worden dan heel anders weergegeven.

Wie de taalinstelling van een toetsenbord wil wijzigen, moet de toetsencombinatie Ctrl+Shift samen intoetsen. Om de problemen op te lossen, kun je nu nogmaals proberen deze toetsencombinatie in te voeren. Zijn je problemen voorbij? Dan kun je snel weer aan de slag. Blijft het probleem zich voordoen? Lees dan nog even verder.

Hulp van buiten

Om uit te sluiten dat er niets anders met je laptop aan de hand is en je toetsenbord zeker het probleem is, is het raadzaam de laptop eerst opnieuw op te starten. Werkt het toetsenbord hierna nog steeds niet, sluit dan eens een extern toetsenbord aan. Als deze doet wat hij moet doen, dan weet je bijna zeker dat er met de laptop verder niets aan de hand is. Blijf je dan richten op het toetsenbord en controleer nog even de stuurprogramma’s. Staat alles goed ingesteld en is de laatste versie actief? Dan is ook dat als oorzaak uitgesloten.

Vuil en viezigheid

Hoewel toetsenborden tegenwoordig best wat kunnen hebben, moet je er toch niet met vloeistof in de buurt komen. Ook spelen vuil en viezigheid vaak een belangrijke rol bij toetsenbordproblemen. Zorg er daarom altijd voor dat het toetsenbord schoon is. Neem hem eens af met een doek of hou je laptop op z’n kop om los vuil te verwijderen. Mocht je toetsenbord onverhoopt wel een keer in aanraking komen met vloeistof, begin dan niet direct met wrijven. Zet de laptop eerst uit en verwijder de voeding. Draai daarna de laptop om en laat hem een flink aantal uur drogen. Ter voorkoming van nog meer schade is het raadzaam ook de accu te verwijderen.

Een toetsenbord dat in aanraking is geweest met vloeistof, gaat na verloop van tijd zeker kuren vertonen. In het geval van een los toetsenbord is dat geen groot probleem. Voor een paar tientjes heb je een nieuw toetsenbord en kun je weer zonder problemen aan de slag. Bij een laptop daarentegen zit het toetsenbord in de behuizing. Goed reinigen is dan lastig. In sommige gevallen is het wel mogelijk het toetsenbord te verwijderen, maar vaak moet de hele laptop ervoor open.

Grondige reiniging

Wij raden je aan om zodra je laptop in aanraking is geweest met vloeistof, de hulp van een expert in te schakelen. Je laptop wordt dan voorzichtig geopend en gecontroleerd. Niet alleen het toetsenbord kan schade hebben ondervonden, maar de gehele laptop. Alle inwendige hardware wordt door de expert gecontroleerd op vloeistofresten of corrosie en indien nodig vervangen of gereinigd.

Ook wanneer er geen sprake is van vloeistof, maar wel een defect toetsenbord, is een grondige reiniging van je laptop aan te raden. Alle vuil en viezigheid die zich in de laptop bevinden, kunnen in dat geval geen invloed meer hebben op de prestaties van jouw toetsenbord.