Als je als kind te horen krijgt dat je ouders gaan scheiden, stort je wereld in. Afhankelijk van de leeftijd van het kind begrijpt hij of zij wel of niet wat het precies betekent. Dat papa en mama niet meer samen in één huis wonen, kan voor een kind heel verwarrend zijn. Hoe ouder het kind is, hoe beter hij of zij het zal begrijpen. Scheiden is dus niet alleen voor de ouders heel emotioneel, maar zeker ook voor het kind. In dit artikel worden enkele emoties van kinderen uitgelicht en hoe je er het beste mee om kan gaan.

Boos

Je kinderen zullen waarschijnlijk heel boos reageren. Ze vinden het onvoorstelbaar dat papa en mama niet meer samen willen wonen en zijn boos op alles en iedereen. Wees erop voorbereid dat kinderen deze emoties lang aan kunnen houden.

Bang

Je kind kan naast boos ook bang zijn. Het veilige leventje waarin hij zat, staat op de kop. Hij moet gaan wennen aan een nieuw huis, en misschien ook wel aan een nieuwe man of vrouw in het leven van zijn vader en moeder. Dit brengt veel angst en onzekerheid met zich mee. Je kind kan daarom ook op zoek naar aandacht van vader of moeder. Dit hoeft niet altijd positieve aandacht te zijn. Het kan dus zijn dat je kind je gaat uittesten en dingen gaat doen die niet mogen.

Blij

Als het kind al wat ouder is als de scheiding plaats vindt, kan deze daar ook blij mee zijn. Vooral als hier veel extreme ruzies aan vooraf zijn gegaan. Het kind is dan blij dat hij niet meer voortdurend tussen de ruzies hoeft te zitten, dit uit zich in opluchting

Loyaliteitsconflict

Vooral na een vechtscheiding kan het zijn dat kinderen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen één van de ouders. Dit is onmogelijk, want ouders kunnen ook niet kiezen tussen de kinderen. Geef ze altijd het gevoel dat het goed is als ze graag naar je ex-partner willen.

Schuldig

Het kan zijn dat kinderen het gevoel hebben dat zij zelf de oorzaak zijn van de scheiding. Ze denken dat als zij zich beter hadden gedragen, dat de scheiding niet was gebeurd. Praat hierover met je kinderen en leg uit dat zij er niks mee te maken hebben.

Lig je zelf in scheiding en wil je hier graag hulp bij? Kijk dan eens op Scheiden doe je samen.