Vandaag de dag heeft iedereen wel eens over het fenomeen gehoord: eSports, oftewel ‘Electronic Sports’, een wedstrijdvorm van computerspellen. Amateurs, maar doorgaans professionals, die individueel of in teamverband de strijd met elkaar aangaan. Waar het aan het eind van de twintigste eeuw een nichemarkt was, waarbij er slechts enkele eSports-evenementen plaatsvonden in bepaalde regio’s zoals de Verenigde Staten en sommige landen in Azië en het aantal spelers nog enigszins te overzien viel, is de sport uitgegroeid tot een miljardenindustrie, met honderden computerspellen, duizenden toernooien en miljoenen eSporters wereldwijd.

Bekende games

Bekende games die over de hele wereld gespeeld worden zijn League of Legends, Dota 2, Counter-Strike:Global Offensive, World of Warcraft, Hearthstone en het voetbalspel FIFA. Miljoenen fanatieke spelers, voornamelijk jonge mannen maar steeds vaker ook vrouwen, proberen de beste in hun game te worden en zodoende veel geld binnen te harken. Er zijn honderden professionele teams die trachten de beste spelers op te leiden én in huis te halen en tegenwoordig valt er goed te leven van eSports, mits je bijzonder goed bent, want de concurrentie is moordend.

Esports in het buitenland

Met name in de Verenigde Staten en Aziatische landen zoals Japan, China en vooral Zuid-Korea is eSports een volledig geaccepteerd onderdeel van de maatschappij en ook in Europa wordt deze tak van sport steeds meer omarmt. Tientallen, zo niet honderden miljoenen fans wereldwijd willen de beste spelers tegen elkaar zien acteren en dat zorgt ervoor dat het prijzengeld gigantisch is. Een voorbeeld: The International Dota 2 Event van 2016 had een prijzengeld van 20,8 miljoen dollar, terwijl de tennismannen op Wimbledon ongeveer 10 miljoen dollar mogen verdelen en de winnaar van de Amerikaanse Superbowl ‘slechts’ 5 miljoen incasseert.

Esports in Nederland

Ook in Nederland is eSports met een opmars bezig. Veel Nederlandse spelers presteerden of presteren in de top van de eSports-wereld bij spellen zoals League of Legends, CS:GO en Hearthstone en streams van games worden miljoenen keren bekeken via Twitch of YouTube. Het bedrijfsleven is zich steeds meer bewust van de kracht van eSports en zelfs professionele voetbalclubs geven er tegenwoordig aandacht aan: sinds een klein jaar is er namelijk een E-divisie, waarbij officiële vertegenwoordigers van de Eredivisie-clubs tegen elkaar strijden in een potje FIFA.

Bron: https://www.esportstips.nl