FODMAP is een afkorting voor: Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. FODMAP’s komen van nature voor in onze voeding. Het zijn koolhydraten die slecht of niet worden opgenomen in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. Sachariden zijn koolhydraten oftewel suikers. Denk hierbij aan de bekenden als lactose, fructose en sucrose maar ook aan de minder bekenden als fructanen en galactanen. Polyolen zijn suikeralcoholen zoals Sorbitol. Dit is bekend als zoetstof maar komt ook van nature voor in bloemkool en avocado’s.

Gezond voor jou en je intolerantie

Prikkelbare Darm Syndroom is de naam van het syndroom dat het geheel van onverklaarbare buik- en darmklachten omvat. Gelukkig wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Het FODMAP dieet is ontwikkeld voor mensen met PDS en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom klachten krijgen doordat FODMAP’s niet goed verteerd worden in de darmen. Zodra bekend is voor welke koolhydraten/FODMAP’s mensen gevoelig zijn kan hier een passend dieet op gemaakt worden en kan men weer beter functioneren.

Volg het dieet

Het is daarom ook erg belangrijk dat je het dieet opvolgt dat samen met diëtist gemaakt wordt. Dit dieet zorgt ervoor dat je dus minder last hebt van je buik. Hierdoor kun jij in je dagelijks leven gewoon goed functioneren en heb je dus geen last van je buik. Het is dan alleen wel belangrijk dat je goed je medicijnen inneemt en dus je dieet goed volgt en ook lang naleeft.