Wanneer ben je een merkhouder en wat betekent dit?

Je bent een merkhouder op het moment dat je jouw merk gedeponeerd en geregistreerd heeft. Daarmee heb je het exclusieve recht gekregen om in het handelsverkeer je eigen merk te gebruiken. Anderen mogen dus niet zomaar zonder toestemming gebruik maken van jouw merk. Op het moment dat zij toch inbreuk maken op jouw merk dan kan je gebruik maken van een merkenbureau. Met behulp van dit merkenbureau kan je optreden tegen de inbreukmakers en meelifters.

Wat kan ik doen als iemand inbreuk maakt op mijn merk?

Als merkhouder kan je dus eenvoudig optreden tegen de meelifters en inbreukmakers. Je hoeft niet zelf in de gaten te houden of er iemand inbreuk maakt op jouw merk, dit werk zullen wij jou uit handen nemen. Je zult een automatisch bericht ontvangen wanneer een merk mogelijk in conflict is met jouw merk. Binnen een genoemde periode kan je dan een oppositie instellen tegen deze inschrijving. De oppositie kan met succes worden ingesteld op het moment dat het andere merk identiek is met jouw merk en is aangevraagd voor dezelfde diensten. Ook kan het succesvol worden ingesteld als het andere merk voor verwarring zorgt bij het publiek of inhoudende de mogelijkheid tot associatie van jouw merk.
Ten slotte is het succesvol op het moment dat het andere merk verwarring sticht met een algemeen merk. Dus als je beschikt over een algemeen merk dan kan je met succes een oppositie in stellen tegen een ander merk dat niet eens voor dezelfde waren en/of diensten is gedeponeerd. Op het moment dat je dus slaagt voor deze oppositie, dan voorkom je dat het andere merk in het merkenregister wordt ingeschreven. Wij kunnen je adviseren of het zinvol is om een bezwaar aan te tekenen tegen het andere merk en wij kunnen natuurlijk ook een oppositie voor je instellen.