Online prijzen vergelijken is makkelijker dan ooit

Consumenten kiezen hun producten of diensten natuurlijk op basis van de prijs. Wanneer een product of dienst te duurt wordt aangeboden dan zullen minder consumenten deze producten afnemen, dit zal de afzet dus verminderen. Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van het internet. Het internet is heel makkelijk om prijzen van dezelfde producten en diensten te kunnen vergelijken. Hierdoor dienen producenten nog beter hun prijzen af te stemmen op hun concurrenten. Over de juiste online prijs dient men dus goed na te denken.

Traditionele winkel versus een webshop

De prijsbepaling voor producten in een webshop zijn over het algemeen hetzelfde als in traditionele winkels. In de praktijk zijn er echter wel hele grote verschillen, zo kunnen kopers online heel makkelijk vergelijken, ook kunnen kopers direct op de prijzen reageren door verder te klikken. Doordat iedereen de prijsniveaus van verschillende aanbieders snel met elkaar te kunnen vergelijken, maken zij een bewustere afweging tussen de verwachte kwaliteit van de levering en de prijs. Prijsvergelijkers helpen de consumenten om de beste en goedkoopste keuze te maken. Grote prijsverschillen voor hetzelfde product en dezelfde diensten komen online bijna niet voor. Ook offline en online prijzen bewegen steeds meer naar elkaar toe.

Hoe kan meer conversie gerealiseerd worden?

Steeds meer kanaalintegratie waarbij de prijzen nagenoeg identiek zijn en de klant voor klantenservice zowel online als offline terecht kan, ongeacht waar het product te koop is? Dat is wat consumenten het liefst willen zien bij een (online) winkel.
Om de optimale prijs te kunnen vaststellen moert je zowel kijken naar de markt als naar de interne organisatie. Je moet namelijk inzicht hebben in de prijselasticiteit van de vraag, weten welke waarde klanten aan het product geven en de prijzen kennen van concurrerende producenten en substituten. Er zijn dus veel elementen van belang bij een goede prijsbepaling.