De Sony Xperia Z5 Compact is de kleine broer van de Sony Xperia Z5, en met klein bedoelen we dan ook de afmetingen. Qua inhoud doet ‘ie namelijk niet onder voor de reguliere Xperia Z5. Wel heeft de Xperia Z5 Compact ‘slechts’ 2 GB werkgeheugen, in tegenstelling tot de 3 GB van de reguliere Xperia Z5. Daarnaast is het scherm natuurlijk ook wat kleiner, wat ervoor zorgt dat de resolutie iets lager ligt.

z5-compact

Optische veranderingen

Ten opzichte van zijn voorgangers is het uiterlijk van de nieuwe Xperia Z5 Compact flink aangepakt. De achterkant is voorzien van melkglas. Dit matte glas zorgt ervoor dat vingerafdrukken minder snel opvallen, en de grip steviger wordt. Daarnaast is de smartphone een stuk vierkanter, en naast zwart en wit ook verkrijgbaar in geel en rood. Daarmee richt Sony zich ook op een jongere doelgroep met (waarschijnlijk) een lager budget.

Net zoals zijn broer is de Xperia Z5 Compact voorzien van een vingerafdrukscanner die zich bevindt in de aan/uit knop. Of dit goed werkt is nog maar de vraag. Voor de rechtshandigen onder ons waarschijnlijk wel, maar de linkshandigen kunnen ons kunnen er nog wel hinder van gaan ondervinden. De aan/uit knop zit namelijk aan de rechter zijkant. Wanneer je de telefoon dus in je linkerhand hebt wordt ontgrendelen met je wijsvinger ineens een stuk lastiger. Een belangrijk pluspunt is de waterdichtheid van een half uur tot 1,5 meter diepte. Dit terwijl de usb – en audiopoort niet zijn voorzien van een klepje.

0149515_sony-xperia-z5-compact-beyaz-e5803

Prijs en verkrijgbaarheid

De Sony Xperia Z5 Compact weegt 138 gram en is 127 x 65 x 8,9 millimeter groot. Dit is relatief dik, maar dit komt door de grotere accu die bij normaal gebruik rustig 2 dagen mee gaat. Tevens is het toestel uitgerust met 32 GB opslagruimte, dat tevens uitbreidbaar is.

Al met al is de Sony Xperia Z5 Compact een prima telefoon. Zelf met zijn kleine formaat is het gebruik van een Brodit telefoonhouder geen overbodige luxe. Een door de auto slingerende telefoon is dan ook een stuk minder veilig dan wanneer ‘ie stevig in een Brodit autohouder zit.