Als je vaak achter je computer zit, kan het natuurlijk altijd een keer gebeuren dat je Mac vastloopt. In dit artikel geven we je daarom een aantal handige en eenvoudige tips, waarmee je dit probleem zelf kunt oplossen. Lukt het je na het lezen en opvolgen van onze tips nog niet om je Mac weer aan de praat te krijgen, laat dit dan over aan een professioneel computerreparatiebedrijf als PC Refresh.

Je programma is vastgelopen

Wanneer je Mac niet meer doet wat je wil omdat een programma is vastgelopen, kun je 3 stappen nemen.

  1. Je kunt het programma ‘forceren’ te stoppen. Hiervoor kun je de toetsencombinatie CMD + ALT + ESC gebruiken.
  2. Je kunt naar je Dock gaan (je Dock is je menubalk onderin je beeldscherm) en daarna met je rechtermuisknop op het programma klikken dat je wil forceren te stoppen en ‘Forceer stop’ aanklikken. Als het goed is, zie je dat het programma zich afsluit en het pictogram inactief wordt.
  3. Je kunt, als je nog in een programma zit, op het logo van Apple linksboven klikken en daarna ‘Forceer stop’ aanklikken.

Je Mac reageert niet meer

Wanneer je Mac niet meer reageert, is deze hoogstwaarschijnlijk overbelast met foto- en/of videobestanden of had je te veel programma’s tegelijk openstaan. Je kunt je Mac uitzetten door de powerknop een aantal seconden ingedrukt te houden. Dit doe je totdat je beeldscherm zwart wordt. Je Mac sluit zichzelf nu automatisch af. Gebruik deze manier van afsluiten alleen als je Mac niet meer reageert. In alle andere gevallen die je je Mac op de reguliere manier af te sluiten.

Je Mac doet er lang over om op te starten

Wanneer je Mac er lang over doet om op te starten, kan dit verschillende oorzaken hebben. We noemen er hieronder 3.

  • Het kan zijn dat de harde schijf van je Mac vrij vol is. Een vrij volle harde schijf zorgt ervoor dat er weinig geheugen vrij blijft om te kunnen werken. Je kunt (weer) meer ruimte creëren door een aantal bestanden te verwijderen of over te hevelen naar een externe harde schijf.
  • Het kan zijn op het moment dat je Mac aan het opstarten is, er ook andere programma’s automatisch worden opgestart die je helemaal niet gebruikt. Je kunt dit aanpassen via ‘systeemvoorkeuren’ door eerst op ‘Accounts’ en dan op het tabje ‘Inloggen’ te klikken. Als je hier eenmaal bent, kun je met behulp van het +teken en het -teken programma’s toevoegen of verwijderen.
  • Het kan zijn dat het voor jou als leek na de 2 bovenstaande oorzaken nog steeds onduidelijk is waarom je Mac er lang over doet om op te starten. Wel kun je in zo’n geval zelf nog kijken of het wel echt te maken heeft met traag opstarten. Je kunt dan je Mac opstarten zonder een programma standaard te openen. Besluit je dat te doen, hou je spatiebalk dan tijdens het opstarten ingedrukt. Op deze manier kun je eenvoudig en snel zien of je Mac traag opstart of dat hij om een andere reden vastloopt.

Laat je Mac je nog steeds niet probleemloos computeren?

Is het voor jou wel duidelijk dat je Mac vastloopt, maar weet je nog steeds niet waarom? Schakel dan een professional in en laat bijvoorbeeld de experts van computer reparatiebedrijf PC Refresh ernaar kijken. Ze weten voor vrijwel alle problemen wel een oplossen te bedenken.