Een miskraam is dat er een zwangerschap wordt afgebroken voor de 16e week. Het komt vaker voor dat er bij de eerste echo geconstateerd kan worden dat het vruchtje niet levensvatbaar is. Vaak wordt de zwangerschap ook pas gedeeld na de 12e week door een soort van veiligheidsmechanisme. Maar hoe ga je nu om met het verwerken van het verlies van de zwangerschap.

Emoties mogen aanwezig zijn

Het is natuurlijk heel logisch dat er veel verdriet is. Er kan ook een kans zijn dat er een schuldgevoel of boosheid ontstaat. Erken ook dat je zwanger bent geweest. Aan ontkenning heb je op de lange termijn namelijk helemaal niks. Je hoeft deze gevoelens niet te uiten als je bij anderen bent en je je daar niet comfortabel bij voelt. Doe dit dan alleen op een rustiger moment. Als er een partner aanwezig is praat er dan ook vooral met hem over aangezien hij er ook echt moeite mee heeft.

Praat er over met vrouwen die ook in deze situatie hebben gezeten. Doordat zij in hetzelfde schuitje hebben gezeten is het een stuk makkelijker om er met hun over te praten en begrijpen zij jou ook precies. Ook kunnen zij nog extra tips hebben om een manier te vinden om het te verwerken.

Je kunt er zelf voor kiezen om een begrafenis te organiseren voor de foetus of niet. Een begrafenis foetus is in dit stadium van de zwangerschap niet verplicht. Door een begrafenis en grafje te regelen kun je er zelf elke keer naar toe. Je hebt dan echt een plekje waar je het misschien wel kunt plaatsen. Ook kun je er voor kiezen om de foetus te begraven in jouw eigen tuin. Hier zitten wel weer regels aan verbonden.

Ook al ben je erg verdrietig, vergeet vooral niet aan jezelf te denken. Bedenk ook dat het goed komt, want dat komt het op een dag ook.