Iedereen kent de gezonde spanning en zenuwen wel wanneer je een presentatie hebt voor een grote groep mensen. Na een tijdje zullen de zenuwen verdwijnen. Of stel je voor je hebt een nieuwe baan en je moet een taak uitvoeren wat je erg spannend vindt, de eerste keer schijt je misschien bijna in je broek maar de tweede en derde keer gaat het prima. Voor mensen die last hebben van faalangst voelt elke presentatie of elke nieuwe spannende taak als de eerste keer. Faalangst kan een serieus probleem zijn voor mensen om goed te presteren. In dit artikel geven we tips hoe je met faalangst kan omgaan.

Wat is faalangst?

Men spreekt van faalangst als iemand bang is om te falen. Dit kan bij het uitvoeren van een taak, het maken van een opdracht of het geven van een presentatie. De angst om te falen bij wordt zo groot dat die persoon niet meer in staat is om goed de taak te volbrengen. Het liefst stelt een persoon met faalangst de taak uit tot het moment dat het echt niet meer kan.

Bij faalangst twijfel je over je eigen kunnen, misschien denk je eraan dat je niet goed genoeg bent of niet aan de verwachting van anderen kan voldoen. Dit zorgt voor angst en spanning. De eerst volgende keer dat er weer een soortgelijke taak uitgevoerd moet worden, zal je automatische dezelfde spanning voelen als de vorige keer. Want je kan je nog goed herinneren hoe slecht je je voelde. Hierdoor beland je als het ware in een soort vicieuze cirkel van faalangst.

Wat is de oorzaak van faalangst?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van faalangst:

  1. Prestatiedruk van buitenaf
  2. Perfectionisme
  3. Laag zelfbeeld

Faalangst training

Het overwinnen van faalangst is voor vele heel erg moeilijk. De prikkels en zenuwen blijven door het lijf gieren bij een taak die mensen met faalangst al vaak genoeg hebben uitgevoerd. Volledig van faalangst afkomen is misschien daarom niet mogelijk. Maar het is wel mogelijk om er mee om te leren gaan. Je kan een faalangsttraining volgen of met een psycholoog praten over het probleem. Tijdens een faalangst training ligt de focus voornamelijk op het omgaan met de zenuwen en het zelfvertrouwen terugwinnen.