Het is in Nederland voor iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben, hierbij zijn kinderen tot hun 18e levensjaar mee verzekerd onder de polis van hun ouders maar zij zijn vanaf hun 18e levensjaar zelf verantwoordelijk voor het kiezen en hebben van een zorgverzekering. Dit houdt in dat je vanaf dan zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van je zorgpremie, echter heb je ook de mogelijkheid om op je ouders naam te blijven staan, in dit geval zijn zij verantwoordelijk voor het betalen van jouw premie en eigen risico aan de verzekering.

Low-budget zorgverzekering voor studenten

Het is vaak zo bij studenten dat ze veel kosten hebben en weinig inkomsten. De studietijd is namelijk een behoorlijk dure tijd en veel tijd om naast hun studie te werken hebben zij niet. In dit geval willen veel studenten zoveel mogelijk kosten besparen op de uitgaven van hun zorgverzekering.

Studenten hebben veel kosten en weinig inkomen, studeren is namelijk behoorlijk duur en veel tijd om naast hun studie te werken is er niet. Studenten proberen daarom vaak om zoveel mogelijk geld te besparen op hun zorgverzekering. Hierom bestaan er ook speciale studentenzorgverzekeringen die erop gericht zijn om de kosten laag te houden en alleen het hoognodige te verzekeren.

Deze studentenzorgverzekeringen zijn vaak stukken goedkoper dan andere zorgverzekering en omdat er bij deze verzekering alleen het hoog nodige wordt verzekerd. De meeste studenten zijn toch gezond waardoor ze vaak de meeste dekkingen in een zorgverzekeringspakket helemaal niet nodig hebben. Een studentenzorgverzekering zorgt ervoor dat zij hun geld niet aan onnodige kosten hoeven te besteden. Door de beste studenten met elkaar te vergelijken kom je erachter welke het meest geschikt voor jou is.

Recht op zorgtoeslag

Naast dat studenten de mogelijkheid hebben om een goedkopere zorgverzekering af te sluiten hebben de meeste studenten ook nog eens recht op een zorgbijdrage, een zogezegde zorgtoeslag. Dit kunnen studenten doen doormiddel van het aanvragen van een zorgtoeslag, deze zorgtoeslag is in het leven geroepen voor mensen met een lager inkomen, de hoogt van deze zorgtoeslag is afhankelijk van het inkomen van je ouders, of in sommige gevallen over je eigen inkomen. Omdat de meeste studenten weinig inkomsten hebben is de kans groot dat zij recht hebben op een bijdrage in hun zorgverzekering, echter moeten zij dan wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

– je moet de beschikking hebben over de Nederlandse nationaliteit

– je moet in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning

– je inkomen is op jaarbasis lagen dan €28.720

– je maximale eigen vermogen mag €113.415 opgespaard vermogen hebben

– en je moet de beschikking hebben over een zorgverzekering