Een trainingshoedje is een heel eenvoudig trainingshulpmiddel. Het kan worden gebruikt om de afstand van het verspringen van een atleet te meten maar ook om de markering van een veld aan te geven.

De trainingshoedjes zijn er in verschillende kleuren, waardoor je een veld makkelijk overzichtelijk kan maken. De kleuren geven ook de volgorde aan waarin atleten zich moeten opstellen bij de start van een race of evenement. Op de Olympische Spelen staat groen bijvoorbeeld voor de eerste plaats, blauw voor de tweede plaats enzovoort. Je kan de trainingshoedjes dus voor individuele sporten en teamsporten gebruiken. Kortom een must-have voor elke trainer!

Waarom zijn trainingshoedjes belangrijk voor het trainen van uw team?

Trainingshoedjes zijn belangrijk voor het trainen van uw team, omdat ze het voor uw team gemakkelijker maken om te begrijpen wat ze moeten doen. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je als trainer minder tijd kwijt bent aan het uitleggen van een oefening. Als je bijvoorbeeld de sport voetbal neemt en een oefening klaarzet waarbij de spelers van het ene trainingshoedje naar de andere moeten passen en vervolgens moeten slalommen, kun je trainingshoedjes gebruiken om aan te geven waar je verwacht dat de spelers staan. Je hoeft daarna alleen nog maar uit te leggen wat je bij welke kleur trainingshoedje doet en de uitleg is klaar.

Hoe zet ik verschillende kleuren trainingshoedjes in om mijn training duidelijker te maken?

Stel je voor dat je een hockeytrainer bent en je maakt een parcours over het veld waarbij de spelers verschillende oefeningen uitvoeren. Voor de slalom gebruik je witte hoedjes, voor een mijnenveld gebruik je paarse hoedjes en voor de oefening richting de goal gebruik je oranje hoedjes. Op deze manier zien de spelers gelijk de verschillen in de oefeningen. Daarnaast maakt het de oefening duidelijker. Je kan bijvoorbeeld een speler naar de paarse hoedjes sturen om iets voor te doen, in plaats van proberen uit te leggen waar de speler heen moet zonder concreet punt.

Ook de afscheiding tussen bepaalde velden kan een trainer verduidelijken door het gebruik van verschillende kleuren trainingshoedjes. Als je verschillende spellen speelt in verschillende velden, hoef je enkel uit te leggen welk spel je speelt in welk kleur veldje.

Daarnaast is het voor sprinters bijvoorbeeld handig om te weten in hoe ver ze komen in tien seconden. Een trainer kan dan een wit hoedje neerleggen voor de eerste poging, een groene voor een tweede poging en een blauwe voor de derde poging.

Door verschillende kleuren trainingshoedjes te gebruiken kan je dus meer structuur aanbrengen in een training. Dit scheelt veel tijd en onduidelijkheid.