Voor de mensen die nog weinig afweten over woningisolatie en hoe het werkt en zelf toegepast kan worden: je bent op de juiste plek. Dit artikel geeft informatie over de verschillende soorten isolatie en hoe dit in zijn werking gaat. Hopelijk steek je er wat van op en kan je wellicht zelf je woning beter isoleren.

Isoleren tegen weer en wind

Een goed geïsoleerde woning verbruikt bijna 3 keer minder gas per jaar dan een slecht geïsoleerd huis, dus als je woning nog niet geweldig is geïsoleerd is het verstandig om hier een begin aan te maken. Slechte isolatie is namelijk ook erg slecht voor het milieu. Vooral oudere woningen zijn minder goed geïsoleerd, dus indien je in een ietwat oudere woning woont is het verstandig om even te kijken naar hoe je isolatie te verbeteren is.
Het welbekende feit dat warmte stijgt zorgt er ook voor dat alle warmte in je woning naar het dak stijgt. Dit houdt in dat enige koude lucht onderin de woning blijft hangen (bijvoorbeeld lucht die door de ventilatie in de fundering komt), waardoor de gehele woning kouder wordt en je meer energiekosten betaald aangezien de verwarming hoger staat.

Brandwerend isoleren

Om je huis zo brandveilig mogelijk te maken kan het verstandig zijn om minerale isolatie te implementeren, minerale isolatie is namelijk vrijwel onbrandbaar (tot de 1000 graden Celsius) en mocht er alsnog brand ontstaan zal het de verspreiding van het vuur beperken. De geruchten dat glaswol of steenwol gevaarlijk is gelden niet voor de brandveiligheid, daar is minerale wol namelijk geweldig voor. Mocht je huis nog niet bepaald brandveilig zijn is het zeker aan te raden om minerale wol als oplossing te implementeren. Je weet maar nooit wat er in de keuken kan gebeuren als je een keer de oven vergeet uit te zetten of wat de gevolgen van kortsluiting kunnen zijn.