Steeds meer mensen doen periodiek een detox. En er ontstaat hieromheen een hele industrie van bedrijven die daarop inspringen. Ze verkopen o.a. boeken, groentesap en kruidenthee. Omdat er geld te verdienen is met de detox hype wordt het door allerlei websites gepromoot. Wij doken in de wereld van de detox en zochten uit of het wel gezond is.

Wat is een detox?

Reden om met enige argwaan te kijken naar de detox hype is het feit dat het volgen van een detox kuur (nog) niet erkend is door de traditionele medische wereld. Het doel van een detox kuur is het ontgiften van het lichaam van toxische stoffen. Sommige medici zijn van mening dat een detox kuur helemaal niet nodig is omdat de lever en de nieren al zorg dragen voor het ontgiften.

Gezondheidsexperts zijn echter van mening dat een detox kuur weldegelijk nut heeft. Argument hiervoor is het feit dat de lever tegenwoordig veel te zwaar wordt belast met allerlei vormen van verontreiniging. Door de vele vormen van verontreinig kan de lever het ontgiften niet meer bijbenen waardoor toxische en schadelijke stoffen zich gaan opstapelen.

Met een detox kuur ondersteun je de lever zodat de opgestapelde schadelijke stoffen afgevoerd kunnen worden.

Eén van de belangrijkste oorzaken van het opstapelen van schadelijke stoffen is de manier waarop we eten. Als we ons moderne dieet vergelijken met dat van vroeger dan valt op dat we tegenwoordig veel bewerkte voedingsmiddelen eten. Met name de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten vormen een probleem.

Ons lichaam heeft maar een beperkte opslagcapaciteit voor koolhydraten. Deze worden in de vorm van glycogeen opgeslagen. Omdat het lichaam niets wil verspillen wordt het overschot aan koolhydraten opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Zo hebben we reserves voor perioden van schaarste. De lever is belast met de taak van het omzetten van glucose in vet. Indien je een dieet volgt wat hoog is in toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten dan is de lever druk met dit proces. En heeft dan minder tijd en energie voor andere taken zoals het afvoeren van schadelijke stoffen. Hierdoor gaan afvalstoffen zich in het lichaam opstapelen. Deze worden opgeslagen in de vetreserves.

De lever wordt ook overbelast met schadelijke stoffen door de vele vormen van verontreinigen waarmee het vandaag de dag te maken krijgt. Denk aan:

  • Luchtvervuiling
  • Tabaksrook
  • Bestrijdingsmiddelen die voor groente en fruit worden gebruikt
  • Hormonen die in de veehouderij worden gebruikt
  • Kunstmatige geur- en smaakstoffen die in voedingsmiddelen worden gebruikt
  • Tabaksrook
  • Het gebruik van cosmetica en andere lichaamsverzorgingsproducten
  • Schoonmaakmiddelen
  • Deodorant

De lever is belast met de taak om al deze schadelijke stoffen weer uit het lichaam te krijgen, terwijl deze vaak al zwaar belast wordt door de voedselkeuzes die we maken.

Hoe ziet een detox eruit?

Een detox kuur kent verschillende fasen. Je hebt een voorbereidingsfase, de daadwerkelijke detox en een afbouwfase.

Als voorbereiding op een detox stop je eerst met het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Dit doe je een week voordat je met de detox begint. Zo kan je bloedsuikerspiegel alvast wat stabiliseren en kan je alvast wennen aan een suikervrij dieet. Hierdoor zal je tijdens de detox minder snel hongergevoelens krijgen waardoor de detox makkelijker vol te houden is. Bijkomend voordeel is dat de lever alvast wat ademruimte krijgt.

Voordat je daadwerkelijk gaat starten met de detox ga je vasten. Dit doe je minimaal 1 dag en maximaal 3 dagen. Als het je eerste detox is dan hou je dit het beste bij gewoon 1 dag. Tijdens het vasten mag je wel drinken, echter niets waarin suiker zit. Water, groene thee of kruidenthee zijn hiervoor geschikt. Tijdens het vasten krijgt je spijsverteringssysteem rust waardoor de lever al kan starten met het opruimen van afvalstoffen.

De daadwerkelijke detox neemt 3 dagen tot 14 dagen in beslag. 3 dagen is aan te bevelen voor beginners. Als je regelmatig een detox doet dan kan je dat, als je wilt, wat langer doen. Een detox van 5 tot 7 dagen is het meest gebruikelijk en geeft de gewenste effecten.
Tijdens de detox eet je geen vast voedsel. Je drinkt alleen maar groentesappen, water, groene thee of kruidenthee. Ook koffie is niet toegestaan.

Vaak wordt gebruik gemaakt van kruidentheeën die de lever en nieren stimuleren. Hierdoor worden schadelijke stoffen beter en sneller afgevoerd. Door het drinken van de groentesappen voorkom je dat je lichaam tekorten aan voedingsstoffen krijgt. In groenten zitten bovendien stoffen die het detox proces ondersteunen. Zo bevatten groente bladgroenten veel chlorofyl (bladgroen). Deze stof staat bekend om haar detox werking. Tijdens een detox drink je wel 2 liter groentesap per dag.

Na de detox is het zaak om langzaam weer vast voedsel te gaan introduceren. Als laatste ga je pas voedingsmiddelen introduceren met een dierlijke oorsprong. De eiwitten hiervan zijn een belasting voor je lichaam en door deze als laatste te introduceren hou je zolang mogelijk de detox werking vast.

De eerste dagen na je detox eet je alleen voedingsmiddelen met een plantaardige oorsprong en vermijd je voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Zo kan je lichaam langzaam weer opgang komen.

De gezondheidsvoordelen van een detox kuur zijn niet wetenschappelijk bewezen. Daar staat tegenover dat veel mensen rapporteren dat ze zich beter en vitaler voelen na het volgen van een detox kuur. Mensen die er baat bij hebben zijn mensen met spijsverteringsproblemen. Door de reset van de detox kuur kan het spijsverteringstelsel zich herstellen en verdwijnen klachten zoals een opgeblazen gevoel. Dergelijke klachten kunnen echter wel weer terug komen door het oppakken van oude eetgewoonten.

Ook voor mensen met (chronische) vermoeidheidsklachten kan een detox kuur wonderen doen. Het is ook dan zaak om gezonde eetgewoonten voor te zetten na het volgen van de detox kuur.

Verder is een detox kuur een mooi en gezond middel om overtollige kilo’s kwijt te raken.