Wanneer je als ondernemer hebt besloten dat het tijd is om te gaan uitbreiden door middel van kantoorruimte(s), zijn er meerdere opties die je kan overwegen. Dit is ook volledig afhankelijk van je ondernemingsvorm en de doelen die je voor jezelf gesteld hebt. Kijk eerst eens goed naar je bedrijf en neem de volgende punten goed in overweging.

Een kantoor huren

Een kantoor huren in Rotterdam kan een goede uitkomst zijn als zzp’er. Je hebt geen personeel en dus niet veel ruimte nodig. Een heel pand is dan overbodig, omdat je alleen jezelf en zakelijke afspraken hebt die je kwijt moet kunnen. Ook is het lastig om voor zo’n kleine ruimte een koopoptie te vinden, dus bij deze ondernemingsvorm kan je eigenlijk alleen maar huren. Huren heeft ook bij andere ondernemingsvormen zijn voordelen, zo zijn en ruimtes te huur op toplocaties. Hierdoor zit je snel op de snelweg of heel centraal gelegen. Daarnaast ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud, dit scheelt ook in je kosten. Hiermee kom je niet voor onnodig hoge uitgaven te staan waar je niet op voorbereid was, en hoef je dus ook niet aan je reserves te komen. Hierdoor kan je investeren in zaken die echt belangrijk zijn om je bedrijf te laten groeien. Het nadeel van huren is wel dat je niets ‘opbouwt’. Wanneer je dus vertrekt uit het pand levert het je niets op, ook niet als het in de loop der jaren meer waard wordt. In de meeste gevallen zit je ook aan een huurcontract vast van een aantal jaren. Dus wanneer je besluit te verhuizen, kan je niet zomaar weg. En natuurlijk heb je een huurbaas die verschillende eisen aan je stelt.

Een bedrijfsruimte kopen

Heb je een wat groter bedrijf, bijvoorbeeld een b.v., en ben je flink aan het groeien? Dan kan het kopen van een kantoorruimte een goede optie zijn. Het is echt een investering in te toekomst, want na een aantal jaar is het pand daadwerkelijk van jou. Mocht je vertrekken, dan levert je ook nog wat op. Je bent daarnaast een stuk onafhankelijker dan bij het huren van een pand. Maar je bent wel verantwoordelijk voor het onderhoud. Daarnaast is het vinden van een toplocatie lastiger, en verlenen niet alle banken een volledige hypotheek. Genoeg dus om te overwegen.