Klussen lijkt vaak moeilijker dan het daadwerkelijk is. Vooral vrouwen denken al snel dat ze hier niet goed in zijn, en laten het daarom ook liever over aan de man. Toch kun je vaak meer zelf dan je van tevoren denkt, mits je je maar goed inleest en de goede apparatuur gebruikt. Enkele tips volgen hieronder:

Splinters voorkomen

Een veel voorkomend probleem is het ontstaan van splinters bij het boren van hout. Bijvoorbeeld bij het bevestigen van vlonderplanken. Vlonderplanken worden vast geboord in de onderliggende dwarsbalken voor goede stevigheid, echter ontstaan hierbij nog wel eens splinters. En dat is niet fijn als je lekker op je blote voeten door de tuin wil lopen. Het voorkomen hiervan doe je door aan de onderzijde van het te boren stuk hout, een stuk afvalhout te leggen. Deze zet je vast met lijmklemmen, en zo zal het hout minder snel gaan splinteren.

Schroeven verzinken

Bij het aanleggen van een vlonder kunnen ook schroeven problemen geven. Uitstekende schroeven zien er vaak ook niet mooi uit, en ook hier valt met blote voeten niet prettig op te lopen. Het verzinken van schroeven is echter een makkelijk klusje. Het is belangrijk om een boor te hebben met dezelfde diameter als die van de schroef die je gebruikt. Boor hiermee een gaatje van enkele minimeters, en schroef vervolgens de schroef vast in het hout. De schroef zit nu mooi verzinkt.

Gaten in hout opvullen

Bij het aanschaffen van bijvoorbeeld hout voor je vlonder, kan het wel eens voorkomen dat er hier en daar een beschadiging ontstaat. Dit oogt vaak niet mooi, en dus gebruik je dat stuk liever niet. Toch is het vrij snel op te lossen. Allereerst moet je opzoek naar een vulpasta in dezelfde kleur als het hout, maar makkelijker is nog om dit zelf te maken. Gebruik zaagsel als ‘kleurstof’ voor de vulpasta, en je zal zien dat deze dezelfde kleur heeft als het hout wanneer dit is opgedroogd.