Leuk, je denkt erover na om een kitten te kopen. Katten zijn geliefde huisdieren in Nederland of ze nou een huis of straatkat zijn. Wil je het liefst een huiskat houdt er dan rekening mee dat de kat veel aandacht wil. Mag jouw kitten later naar buiten dan zal de kans groot zijn dat je kat een ziekte oploopt. Voordat je een kat gaat kopen is het goed om stil te staan bij de ziektes die ze kunnen krijgen.

 

1. Niesziektes

Een veelvoorkomende ziekte bij katten die naar buiten mogen is niesziekte. Niesziekte bij katten is een ziekte die heel makkelijk overgedragen kan worden op plekken waar veel katten bij elkaar zijn. Een kat kan ingeënt worden tegen niesziekte waardoor de kans op infectie een stuk kleiner wordt. Om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden is het van belang om de kat jaarlijks in te enten en vitamines te geven om de weerstand te verhogen. De symptomen van niesziekte zijn: hoesten, niezen, vieze ogen, blaren op de tong en pusvormige neusvloeiing.

 

2. Epilepsie

Katten kunnen net zoals mensen last krijgen van epileptische aanvallen. Valt je gezonde kat plotseling bewusteloos neer dan is de kans groot dat hij/zij een epileptische aanval heeft. Het dier kan gaan schuimbekken en ontlasting verliezen. Na de aanval zal de kat er verward en suf zijn. Biedt dan voldoende steun om de kat weer op zijn gemak te laten voelen.

 

3. Hartproblemen

Ongeveer 11% van alle katten heeft hartproblemen. Deze problemen kunnen bij de geboorte al ontstaan en zich op latere leeftijd ontwikkelen. Het is belangrijk om hartproblemen zo vroeg mogelijk te constateren zodat de levensduur van de kat verbetert kan worden. Een kat met hartproblemen zal sneller moe zijn, het benauwd hebben, minder etenslust waardoor de kat snel mager wordt en hoesten in de ochtend en avond.

 

4. Nierfalen

Chronische nierklachten komt vaak voor bij oudere katten. Het is helaas een onherstelbare ziekte. Nierfalen kunnen ontstaan door een bacterie, ouderdom, erfelijke aandoening of een infectie. Een aantal kattenrassen zijn extra gevoelig voor nierfalen, houdt hier dus rekening mee. De symptomen van nierfalen zijn: slome kat, veel drinken en plassen, doffe vacht, magere kat en een stinkende bek.