Een hashtag in je merk registreren?

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer bedrijven hun merk registreren in combinatie met een hashtag. Over het algemeen wordt een hashtag op social media gebruikt om iets aan te duiden of iets te promoten van een bepaald thema. Door een hashtag in combinatie met een merk te gebruiken om een product en/of dienst te promoten kan het de naamsbekendheid aanzienlijk vergroten.

Wat is een hashtag precies?

Voordat we verdergaan met het belang van een #merkregistratie, behandelen we eerst even wat een hashtag precies is. Een hashtag is een woord met het #-leesteken als voorvoegsel. Hashtags worden, zoals eerder verteld, veel gebruikt op social media. Een hashtag wordt gebruikt om te taggen. Door aan bepaalde woorden toe te voegen wordt de combinatie van dit woord en het #-teken een linkje. Dit linkje verwijst naar andere berichten die betrekking hebben op hetzelfde onderwerp waardoor ze gemakkelijker teruggevonden kunnen worden. Hashtags worden meestal ingezet om de trending topics weer te geven.

Hoe belangrijk is een #merkregistratie?

Om voor bescherming van het merkenrecht in aanmerking te komen dient een merk over voldoende onderscheidend vermogen te beschikken om geregistreerd te kunnen worden. De belangrijkste functie van een merk is de herkomstfunctie. Hierbij wordt duidelijk wie het merk als eerste bedacht heeft. Een merk dient dus om de producten en/of diensten afkomstig van een bepaalde onderneming te kunnen onderscheiden. Een hashtag beschik niet over het onderscheidend vermogen, de registreer baarheid valt of staat met de term die volgt of de hashtag. Het publiek zal de hashtag niet als merk opvatten, maar alleen de woorden die volgen op de hashtag. Natuurlijk is hiermee niet gezegd dat je jouw merk niet in combinatie met een hashtag kunt registeren. Het kan een leuke toevoeging zijn aan de digitale wereld waarin wij ons bevinden.