Als een dierbare direct in je omgeving overlijd is het eerste wat je moet doen de huisarts bellen. Hij of zij kan een verklaring  opstellen dat de desbetreffende persoon is overleden. Als je dierbare is overleden in bijvoorbeeld het ziekenhuis, wordt de huisarts automatisch ingelicht. Nadat de dierbare is overleden en je geen idee hebt wat je allemaal moet doen om een goede uitvaart te regelen, kun je er een checklist bij pakken. Zo heb je in een overzichtelijk overzicht alle punten die je door moet lopen om de uitvaart goed te kunnen regelen.

Eerste gesprek met uitvaart coöperatie

In het eerste gesprek met de uitvaart coöperatie gaan we even over de overleden dierbare praten. Wie was de persoon en wat deed hij of zij graag in het dagelijkse leven. Als de uitvaartpartij weet wie de persoon was kunnen ze beter een passende uitvaart creëren.  Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de uitvaart een beetje bij de persoon past. Daarnaast worden de andere details ook besproken. Hierbij moet je denken aan of de persoon begraven of gecremeerd wilt worden. Daarnaast is dit gesprek ook een beetje bedoeld om de nabestaanden van de desbetreffende persoon een beetje beter te leren kennen.

Steun na de uitvaart

Bij de meeste mensen is het zo dat de klap van het overlijden van de persoon pas na de uitvaart er in hakt. Het is daarom belangrijk dat de directe nabestaanden na de uitvaart goede begeleiding krijgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gesprekken krijgen met psychologen en andere mensen die gespecialiseerd zijn in dit soort situaties.