Op een oudere leeftijd zal je last kunnen krijgen van incontinentie. Incontinentie is een bekend probleem onder ouderen. Veel ouderen kunnen namelijk hun blaas niet meer aanspannen waardoor druppels urine vrijkomen. Voor ouderen kan dit erg vervelend of beschamend zijn. Gelukkig is het nergens voor nodig om je als ouder hiervoor te schamen. Dit komt namelijk bij de meeste ouderen voor. De mogelijke oorzaken van incontinentie ligt dan ook bij een probleem in de blaas.

De oorzaken van incontinentie 

Wanneer je ouder wordt, kunnen je bekkenbodemspieren verzwakken. Dit komt doordat je al een langere tijd de bekkenbodem hebt moeten gebruiken. Na een erg lange tijd zal dit verzwakken waardoor je moeite krijgt met het ophouden van je urine. Wanneer je de urine niet kunt vasthouden, zal de urine de blaas verlaten. Dit gebeurd zonder dat je er over nadenkt. Hierdoor krijg je incontinentie. Dit is dan ook direct een van de oorzaken van incontinente. Oorzaken incontinentie zijn dus problemen die erg natuurlijk zijn. Als ouder zal jij je hier niet voor hoeven schamen. Ook wanneer je een operatie hebt gehad, Zal het kunnen voorkomen dat je incontinent wordt. Dit zal tijdelijk zijn dus niet blijvend. Zo zal je na een aantal weken weer je urine kunnen ophouden. 

Incontinentiemateriaal aanschaffen 

Wanneer je het gevoel hebt dat je je urine niet meer kunt ophouden, betekent dit dat je incontinent wordt. Het is dan ook de bedoeling dat je incontinentiemateriaal aanschaft. Hierdoor kun je de urine opvangen in incontinentiemateriaal. Wil jij goede incontinentiemateriaal aanschaffen? Dan kun je kijken voor incontinentiemateriaal Depend. Dit materiaal is van een goede kwaliteit. Zo weet je zeker dat je genoeg urine kunt opvangen zonder dat het in je onderbroek komt. Zowel voor vrouwen als voor mannen kun je incontinentiemateriaal halen. Wel zal het materiaal per geslacht verschillen. 

Operatie gehad? Train je bekkenbodemspieren 

Wanneer je een operatie hebt gehad, zal het kunnen voorkomen dat je bekkenbodemspieren niet meer goed kunnen aanspannen. Dit komt doordat ze tijdens de operatie zijn verslapt. Gelukkig is dit niet erg en zal het tijdelijk zijn. Wel dien je je bekkenbodemspieren goed te trainen zodat je weer zo snel mogelijk zelfstandig je urine kunt ophouden in de blaas. Je kunt je bekkenbodemspieren goed trainen met bepaalde oefeningen. Het herstel van de bekkenbodem zal dan ook sneller gaan. Zo zal je zo snel mogelijk af zijn van de incontinentie. 

Geen luiers maar incontinentie materiaal

Werk je in de zorg? Dan zal je ook elke dag incontinentiemateriaal moeten verschonen bij mensen.  Deze mensen kunnen oud zijn maar het kunnen ook redelijk jonge mensen zijn die een operatie hebben gehad. Het is van belang dat je de incontinentiemateriaal geen luiers noemt. Dit kan namelijk erg beledigend en beschamend zijn voor de patiënt. Zorg er dus voor dat je altijd incontinentiemateriaal gebruikt in plaats van luiers. Zo zal je de patiënt goed kunnen helpen en hoeft de patiënt zich niet te schamen. Wanneer zij zich niet schamen zullen zij zich ook sneller op hun gemak voelen. Dit is erg belangrijk vooral als zij zich hier eigenlijk een beetje voor schamen.