Zorg voor een goede klanttevredenheid

Op het moment dat de klant de eerste stappen van de online marketingfunnel heeft doorlopen en een conversie heeft gepleegd, dan moeten er nog twee dingen gebeuren. Zo zal hij of zij gemotiveerd moeten worden om daadwerkelijk te betalen. Tevens zal het product of dienst moeten worden geleverd. De manier waarop een product of dienst aan de klant wordt online geleverd is heel belangrijk voor de klanttevredenheid online.

De basismodellen voor distributie

Er bestaan twee verschillende basismodellen: de klant moet het product zelf ophalen of het product komt naar de klant toe. Bij de bezorging zijn er twee verschillende varianten: niet-persoonlijk en persoonlijk. Bij de persoonlijke bezorging wordt het product in ontvangst genomen door de klant. Bij de niet persoonlijke bezorging wordt het product bijvoorbeeld in de brievenbus gestopt of bij een fysieke winkel afgeleverd. Dit biedt de klant meer flexibiliteit. Klanten vinden het over het algemeen erg belangrijk om te weten hoelang van tevoren de afspraak gemaakt moet worden en op welk tijdstip van de dag de bezorging kan gebeuren. Ook het tijdsverloop tussen de order en de bezorging is ban belang voor de klanttevredenheid.

Het gemak van het online distributiekanaal

De klant heeft online vaak een beter overzicht van het gehele assortiment inclusief de leveringstermijnen en beschikbaarheid. De informatie kan worden gepersonaliseerd, dit scheelt bij online winkelen veel tijd en vaak ook geld. Tevens kan de klant vak gemakkelijk antwoord vinden op zijn belangrijkste vragen over de levering, ruilen en betalen. Het kanaal dat een klant kiest voor het ontvangen van zijn product of dienst, hangt sterk samen met de plek waar hij of zij het product besteld. Bij deze betreffende keuze spelen de kenmerken van de klant en de huidige koopsituatie een belangrijke rol. Het allerbelangrijkste onderscheid zit in de keuze voor online of fysiek winkelen.

klanttevredenheid online