Tegenwoordig plaatsen mensen foto’s en/of filmpjes op het internet. Iedereen beschikt tegenwoordig wel over een mobiel met camera, zodat je bij elke situaties snel je mobiel kunt pakken en het vastlegt. De vraag is of het is toegestaan om foto’s en/of filmpjes van iemand anders op het internet te plaatsen. Wanneer je dit als eigenaar liever niet wilt dan is de merken vastleggen een hele goede keuze.

Is het wel of niet toegestaan?

Filmen en fotograferen op de openbare weg is over het algemeen gewoon toegestaan. Echter is het niet toegestaan op het moment dat je de mensen niet waarschuwt voor het feit dat je gefilmd kunt worden.
In besloten ruimtes zijn de regels nog strenger. Dit komt doordat mensen over het algemeen in de veronderstelling zijn dat zij privacy hebben, er mag dus niet zomaar gefilmd worden.
Het portretrecht houdt in dat een foto of film van een persoon niet zomaar mag worden gepubliceerd via het internet als de persoon een redelijk belang tegen publicatie heeft. Het is soms moeilijk om een harde lijn te trekken, aangezien verschillende situaties zich voor kunnen doen. grote kans dat het wel is aan te merken als privacy schending als je mensen filmt of fotografeert in een intieme situatie en vervolgens op het internet plaatst.