Je bent net een zware bevalling achter de rug en je bent voor het eerst moeder geworden. Jij en je baby zijn kerngezond en je mag lekker naar huis. De kraamtijd begint, maar hoe vul je deze nou het beste in? Je familie en vrienden zijn allemaal benieuwd naar de pasgeboren baby, maar je bent ook nog herstellende van de bevalling. Ook komt er bij de zorg voor je kleintje heel veel kijken. Hoe vind je de balans hierin? In dit artikel zijn enkele tips te vinden om de kraamtijd onbezorgd door te komen.

Houd rust

Houd er rekening mee dat je van de bevalling nog wat fysieke ongemakken hebt overgehouden. Het is namelijk normaal dat je nog een paar dagen blijft vloeien of dat je wat last hebt van de hechtingen. Ook heb je een grootse prestatie geleverd waar je simpelweg van moet bijkomen. Plan op de eerste dag dan ook niet teveel bezoek, en beperk het tot de naaste familie.

Vraag om hulp

Als kersverse moeder is het normaal dat je onzeker bent of je het allemaal wel goed doet. Er komt veel op je af en je bent verantwoordelijk voor een klein mensje. Logisch dat dat wat twijfels met zich mee brengt. Daarvoor is er kraamzorg van bijvoorbeeld Kraamzus. Zij hebben de kennis en weten hoe je met deze situaties moet omgaan. Ook kunnen zij helpen met je kindje in bad stoppen en tips geven over hoe je je kindje moet aanleggen voor de borstvoeding. Wees dus niet bang om alles te vragen, daar zijn ze voor.

Heb vertrouwen

Ondanks de grote onzekerheid die bij een pasgeboren baby komt kijken, moet je vertrouwen op je eigen gevoel. Jij hebt je kindje negen maanden bij je gedragen, en weet waarschijnlijk prima wat je kindje nodig heeft. Doe wat je gevoel je ingeeft. Iedereen om je heen geeft waarschijnlijk allemaal goedbedoelde adviezen, maar doe vooral waar je je zelf goed bij voelt.

Cliché maar waar: geniet

Waarschijnlijk komt er veel op je af waardoor je niet aan genieten toe komt. Probeer soms even bewust stil te staan bij alle gebeurtenissen, want je kindje groeit sneller dan je denkt. Voor je het weet zijn ze groot, dus koester deze momenten met je pasgeboren baby.