grasmatJe zou zeggen dat gras gewoon gras is, maar er zijn wel degelijk verschillen. Als je naar een gemiddeld grasveld kijkt zul je dat misschien niet zeggen, maar het is echt zo. Als je gaat zoeken naar aanbieders van graszaad of graszoden zul je zien dat er diverse soorten worden verkocht.

Het goed onderhouden van een grasmat betaalt zich uiteindelijk uit. Maaien, besproeien, bemesten, kalken en verticuteren. Het zijn dingen die je kunt doen om er zo voor te zorgen dat je een mooie groene mat krijgt. Bij de meeste grasmatten wordt er vaak alleen maar gemaaid, maar om een mooi gazon te krijgen is dat vaak niet voldoende.

Verticuteren is absoluut aan te raden. Door dit te doen wordt het gras gereinigd. Je haalt door te verticuteren dood gras, mos en vilt uit het gras. Met een verticuteermachine, die je online of bij een tuincentrum kunt kopen, kun je dit eens per jaar doen. Doe het niet vaker dan één keer, want het kan schadelijk zijn voor het gazon. Je kunt het verticuteren het beste tijdens het voorjaar doen (maart of april).

Soms is het nodig om het gras te sproeien. Vooral als het voor langere tijd droog is geweest. Om de wortels van het gazon goed te bereiken is het belangrijk om voldoende te sproeien. Anders heeft het sproeien weinig effecten.

Overdag sproeien is overigens niet aan te raden. De waterdruppels hebben namelijk een zogeheten lenseffect. Dit kan er voor zorgen dat het gazon kan gaan verbranden. Je kunt daarom grasmatten het beste in de ochtend of in de avond goed sproeien. Door te sproeien ga je de ontsierende bruine plekken tegen. Het is niet per se nodig om dagelijks te sproeien. Eens per week flink sproeien kan voldoende zijn.