Virtual reality bestaat al heel lang, maar is pas relatief kort beschikbaar voor het grote publiek. De oorsprong ligt in de panorama. Dat zijn bijvoorbeeld schilderijen die rondlopen in 360 graden. Hierdoor kreeg je als kijker het idee dat je onderdeel was van het schilderij. Met de techniek van tegenwoordig was het slechts een kwestie van tijd voordat hier meer toepassingen op werden bedacht. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden met virtual reality eindeloos en wordt het slechts beperkt door de grenzen van de creativiteit van de makers.

Toepassingen

Virtual reality wordt in heel veel verschillende branches toegepast. Het meest voor de hand liggende is wellicht de game-industrie, maar daar wordt het niet alleen voor gebruikt. Al geruime tijd kunnen piloten door middel van virtual reality leren hoe je een vliegtuig moet besturen. Ook in de gezondheidszorg wordt VR veelvuldig toegepast. Zo kan het gebruikt worden om mensen van een trauma af te helpen of om kinderen te laten wennen aan het idee van een operatie. Op die manier wordt VR dus ingezet voor praktische doeleinden.

Games

Zoals hierboven al genoemd is, ligt het voor de hand dat virtual reality gebruikt wordt voor de game-industrie. Dat gebeurt ook regelmatig. Zo kan je in verschillende gamehallen bijvoorbeeld karten in virtual reality. Je neemt plaats in een stoel zoals je deze ook treft in een echte kart. Vervolgens krijg je een helm en bril op waardoor je het gevoel hebt dat je volledig in de race zit. De stoel en het stuur maken ook daadwerkelijk bewegingen en trillingen, wat de ervaring alleen maar intenser maakt. Wil je nou zelf virtual reality huren? Dat kan!

Zelf VR ervaren

Virtual reality is dus al enkele jaren beschikbaar voor het grote publiek. Vaak moet je hiervoor wel naar een game hal of naar een bedrijf waar virtual reality beschikbaar is. Tegenwoordig kan je VR ook zelf in huis halen. Producenten van mobiele telefoons hebben ook een VR-bril ontwikkeld die je kan koppelen aan je smartphone. Op deze manier is VR nog laagdrempeliger geworden en nog makkelijker beschikbaar voor het grote publiek. Wanneer je zo’n bril op hebt, heb je letterlijk de toekomst in handen. De verwachting is namelijk dat in de toekomst er nog veel meer gebeurt met virtual reality.