Er zijn veel verschillende soorten en maten vishaken. Dit kan voor een beginner snel overweldigend zijn, maar ook een gevorderde vissen kan hier nog problemen mee hebben. Als je een vishaak online wilt bestellen is het maar de vraag of je wel de goede maat besteld.

vishaak

Vormen vishaken

Er zijn een aantal punten waar vishaken van elkaar kunnen verschillen. De montage van verschillende haken kan totaal verschillend zijn. De ene vishaak heeft een oogje en een ander een bledje. Een bledje is het platte, verbrede deel van de haak, en zorgt ervoor dat de lijn iet snel van het haakje afglijdt. Ook de dikte van de steel en scherpte van de bocht kan verschillen. Maar een van de belangrijkste verschillen is de maat van de haak. Als je een grotere vis wilt vangen moet je een grotere haak hebben, en als je op kleiner vis gaan vissen kun je dus een kleinere haak gebruiken.

Montage

De verbinding tussen de haak en de vislijn kan op verschillende manieren.  Voor het vastmaken van de lijn aan de vishaak hebben de meeste haakjes een bledje of een oog. Voornamelijk hebben de kleinere vishaken bledjes omdat de lijn dit beter toelaat. De montage met een bledje is veel compacter dan met een oogje. Alleen de dikke lijnen zijn totaal niet te verbinden met een bledje, als je dit wil doen moet je een haak kopen met een oog. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare tuigjes bestellen, deze zijn bijna altijd verbonden met een bledje, op de zwaardere onderlijnen na.

De haaksteel

De haaksteel heeft meerdere functies. Normaal gesproken zou je denken dat de haak heel klein moet zijn zodat hij niet opvalt. Maar kan niet waar gemaakt worden, hoe kleiner de haak, hoe moeilijker je kan onthaken. Daarom hebben de haken met een kleine haakbocht juist een lange steel. De haaksteel kan daarnaast ook als aaslokker gebruikt worden, je kan er bijvoorbeeld pieren of maden op schuiven.

De maat

De maten van de vishaken beginnen vanaf 32. Het is bij vishaken zo hoe groter de haak is, hoe lager het getal. Als je dus een haak maat 20 hebt is die veel groter dan als je een haak maat 32 hebt. Er staan specifiekere maten online voor het soort waar je op vist.

Bestel alle soorten vishaken bij Hengelsport van Benthem!