Heb jij al eens overwogen om een sauna in je woning, of bijvoorbeeld in de tuin te laten plaatsen? Een sauna biedt verschillende voordelen, die de aanschaf hiervan heel interessant maken. Dit artikel licht de belangrijkste voordelen van een sauna in je eigen huis uit. Bovenal werkt een sauna ontspannend en hoef je niet langer de deur uit, om te kunnen genieten van de warmte die de sauna biedt. Houd er rekening mee, dat sauna’s in verschillende soorten worden aangeboden. Mocht je een sauna willen kopen, bekijk dan vooraf goed wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld een Finse sauna en een infraroodsauna. 

 

In de afgelopen jaren is de gemiddelde prijs van een sauna gedaald. Het maakt dat een sauna voor een steeds breder publiek toegankelijk is geworden. 

 

#1: een sauna helpt je lichaam te zuiveren 

Een van de belangrijkste voordelen van een sauna in huis, is het feit dat de sauna het lichaam zuivert. De warmte van een sauna maakt dat de poriën van de huid open worden gezet door het lichaam. Vervolgens zal je intensief zweten, waarmee afvalstoffen via de huid worden afgevoerd. Een ander voordeel van de warmte van een sauna is het feit dat het de doorbloeding van het lichaam stimuleert. Ook een goede doorbloeding draagt bij aan een zuivering van het lichaam. 

 

Het is om deze reden dat veel sporters na een intensieve training voor een bezoek aan de sauna kiezen. De kans op langdurige en hevige spierpijn neemt hiermee af. Overigens zorgt een bezoek aan de sauna ook voor het ontspannen van de spieren. Door de druk op de spieren te verlichten, is de kans op spierpijn kleiner. Daarbij zal je minder last hebben van de spierpijn. 

 

#2: verbeter de weerstand in de sauna 

Niet alleen worden afvalstoffen afgevoerd tijdens een bezoek aan de sauna in je eigen woning. Ook je weerstand zal verbeteren, wanneer je af en toe gebruik maakt van de sauna. Dit valt te verklaren door het feit dat je lichaamstemperatuur toeneemt. Een toename in de lichaamstemperatuur helpt virussen en bacteriën te doden. Vergelijk het met hevige koorts, waarbij je lichaam deze virussen en bacteriën doodt. Zodra de bacteriën en virussen gedood zijn, neemt je lichaamstemperatuur weer af. 

 

Ook het gehele immuunsysteem in je lichaam wordt versterkt. Dit komt door de witte bloedcellen die het lichaam aanmaakt bij een bezoek aan je sauna. Naast witte bloedcellen produceert het lichaam antilichamen.

 

#3: gezonde huid door een bezoek aan de sauna 

Een derde reden om voor een sauna te kiezen, is dat het bijdraagt aan een gezonde huid. Het zweten leidt ertoe dat de schilfers op de huid sneller loslaten. Met een koude douche na de sauna spoel je de schilfers vervolgens eenvoudig van de huid af. Het wegspoelen van de dode of beschadigde huidschilfers maakt dat je lichaam direct start met de productie van nieuwe, gezonde huidcellen. Op deze manier blijft de huid soepeler en gezond. Je herkent het aan het feit dat de huid mooi glanst.