Wat als je lijn vast komt te zitten? Of als je een mooie plek met karpers ziet, maar je kan er niet bij? Dan is een waad pak een goede oplossing. Met dit pak kun je tot en met je borst in het water. Een waad pak wordt niet alleen bij het vissen gebruikt, maar ook bij klusjes in de vijver of bij bouwwerkzaamheden. Je wilt natuurlijk wel een kwaliteitspak. Maar hoe weet je nou wat een goed waadt pak is en wat een slechte is?

waadpak

Materiaal

Een groot verschil tussen een duur pak en een goedkoop pak is met materiaal. De goedkopere waadpakken zijn bijna altijd van pvc gemaakt, terwijl de duurdere pakken gemaakt zijn van neopreen. Het verschil tussen deze twee materialen voel en zie je meteen.

Pvc waad pak

Pvc is te vergelijken met een regenpak, alleen iets dikker. Pvc is wel waterdicht, maar is niet isolerend en raakt vrij snel lek. Een voordeel is doordat pvc dun is, is het veel makkelijker op te bergen. Als je met een pvc-pak in het water stapt, voel je meteen het super koude water langs je benen. Gebruik pvc daarom ook alleen in de zomer. In de winter kun je het wel gebruiken met een thermobroek eronder. Let ook op in het voorjaar, het kan dan buiten wel warm zijn, maar het water kan steenkoud zijn.

Neopreen waad pak

Een neopreen waadt pak is veel warmer dan een pak van pvc. Het pak is ongeveer 3 a 4 millimeter dik. Een nadeel van neopreen is dat het niet goed te repareren is. Ook is het een stuk duurder dan pvc. Als je dus niet veel vist en maar af en toe een waad pak aantrekt, kun je beter een pvc waadt pak aanschaffen.

De laarzen

Soms zie je twee identieke waadpakken me veel prijsverschil. Dit komt meestal door de kwaliteit van de laars. De pakken worden vaak geleverd met een rubberen laars, maar sommigen hebben een pvc-laars. Pvc kan erg slecht tegen zonlicht, en kan dus erg snel uitdrogen. Dit uitdrogen lijkt niet erg, maar dat is het wel. Als een laars zodanig uitgedroogd is kan de laars lek gaan.

De maat

De meeste waadpakken komen in een one size maat. Er zijn wel maten van laarzen. Een waad pak kan bijvoorbeeld een maat 44 zijn. Die 44 staat dan voor de maat van de laars.

Waad pak voor het vliegvissen

Een waad pak is ook erg handig voor het vliegvissen. Koop je waad pak en andere benodigdheden voor het vliegvissen op https://www.hscvb.com/vliegvis.html