Wanneer je een eigen huis hebt, zal je regelmatig onderhoud moeten uitvoeren om ervoor te zorgen dat de woning er netjes uit blijft zien. Toch is alleen onderhoud in veel gevallen niet genoeg. Zo laten de meeste mensen eens in de zoveel jaar iets aan het huis verbouwen. Als er een verbouwing voor de deur staat, is het prettig als je weet waar je op moet letten. Daarom worden er in dit artikel een aantal belangrijke onderdelen van een verbouwing besproken.

 

De verbouwing moet op lange termijn ook iets opleveren

 

Op het moment dat je voor een verbouwing staat, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Eén van die onderdelen is of de verbouwing op lange termijn ook voordeel oplevert. Wanneer je een verbouwing goed aanpakt, zal dit moeten zorgen voor een vergroting van de WOZ waarde. Het is daarom aan te raden om hier vooraf goed naar te kijken. Zo kun je namelijk het meest voordeel behalen uit een verbouwing.

 

Wat is de woz waarde?

 

De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente. Hiermee wordt er aan een stuk onroerend goed een bedrag gekoppeld. Hierbij kan het gaan om een winkelpand, maar ook om een woonhuis. De WOZ waarde is van groot belang omdat dit mede hoeveelheid gemeentelijke belastingen en heffingen bepaald. De WOZ-waarde is afhankelijk van verschillende factoren.

 

Welke factoren zijn bepalend voor de WOZ-waarde?

 

Voor het vaststellen van een WOZ-waarde zijn er een aantal gegevens van belang. Zo is onder andere de woningoppervlakte en totaal perceeloppervlakte van belang. Daarnaast is het bouwjaar ook belangrijk voor de WOZ-waarde. Op het moment dat je een huis koopt of wilt verbouwen, is het belangrijk om hier ook goed naar te kijken. Zo weet je wat een woning waard is, maar heb je daarnaast ook goed in beeld wat de gemeentelijke kosten zullen zijn.

 

Plan een verbouwing goed in

 

Wanneer je een verbouwing wilt realiseren, is het belangrijk dat je een verbouwing goed inplant. Zo kun je met een goede planning stukken efficiënter te werk gaan. Daarnaast sta je hierdoor vooraf al stil over een aantal zaken waar je tegenaan zult lopen. Hierdoor heb je een beter beeld van wat er te wachten staat. Naast dat je de verbouwing zelf goed inplant, is het ook belangrijk dat je de gemeente op de hoogte stelt van de verandering. Zo kan dit invloed hebben op de WOZ-waarde en ben je verplicht om dit te melden. Het is hierbij van belang dat je dit voor de verbouwing doet. Zo voorkom je dat je een verbouwing doet die volgens de gemeente niet mag.

 

Ga je zelf verbouwen of laat je dit doen?

 

Als je graag een verbouwing tot stand wilt laten komen zal je na moeten denken of je de verbouwing zelf uit gaat voeren, of dat je dit laat doen door experts. De keuze hierin hangt erg af van waar je waarde aan hecht. Een verbouwing laten uitvoeren zorgt in de meeste gevallen voor een mooier resultaat, maar is wel duurder.