Veredelen, wat is dat eigenlijk? In het geval dat je nog niet veel weet over veredeling of zelfs helemaal niet weet wat veredelen überhaupt inhoudt ben je op de juiste plek. Dit artikel zal je wat meer informatie geven over wat veredelen is en hoe het uitgevoerd wordt.

Wat is veredelen

Veredeling, of plantenveredeling, is een methode om planten te veranderen of verbeteren. Dit wordt gedaan door sterke planten te kweken en kruisen om vervolgens een betere plant te krijgen. Dit wordt gedaan totdat de boer (of andere klant) tevreden is met het resultaat. Een veredelaar creëert dus betere planten of geheel nieuwe plantenrassen door verschillende planten te combineren.

Hoe werkt veredeling

Een plant heeft normaal gesproken zowel goede als slechte eigenschappen. Met veredeling is het doel zoveel mogelijk, of alle, slechte eigenschappen van de plant weg te werken en de goede eigenschappen van te plant nog beter te maken. Dit heeft betrekking tot zowel sierplanten als groente. Door twee goede planten te kruisen bestaat er een kans dat de goede eigenschappen van die twee planten versterkt wordt. Als de goede eigenschappen tussen twee planten zijn verdeeld is er ook een kans dat er door deze te kruisen alsnog een verbeterde plant uit komt.

Aanvullende informatie over veredeling

Dit artikel heeft de basis van veredeling uitgelegd, dit is natuurlijk niet alles wat veredeling is.
Indien je nog verdere informatie over veredeling zoekt of een voorbeeld wilt zien van een veredelingsbedrijf is het voor jou misschien interessant om een kijkje te nemen op de Royal van Zanten Uganda LinkedIn pagina. Dit is een Nederlands bedrijf gespecialiseert in veredeling, Royal van Zanten is al 150 jaar bezig met het optimaliseren van verscheidene planten. Hopelijk heeft dit artikel je wat meer informatie gegeven over veredeling en heb je er nu een beter beeld bij.