Een VCA is een VGM Checklist Aannemers. Steeds meer onderneming hebben een VCA of vragen hier om. Deze onderneming voeren regelmatig vele risicovolle werkzaamheden uit, meestal in risicovolle omgevingen. Als je werknemer of contractor bent van een aannemer en jouw opdrachtgevers stellen een VCA certificaat verplicht kan je een VCA opleiding volgen. Het is al mogelijk om deze VCA opleiding in een hele dag af te ronden, tevens kan je kiezen voor een zelfstudieprogramma.

De inhoud van de opleiding

Tijdens het eerste deel van de cursus neemt de instructeur veel tijd en aandacht voor de lesstof en jouw vragen hierover. De instructeur zal de lesstof als groep doornemen, deze lessen zijn erg interactief ingericht. Tijdens het tweede deel van de opleiding zal je een proefexamen maken. Na het invullen van dit proefexamen zullen de antwoorden ook weer in groepsverband worden besproken en nagekeken. Wij zijn ervan overtuigd dat je op deze manier het beste kunt leren, de juiste antwoorden op de vragen worden namelijk besproken en ook waarom deze antwoorden juist zijn.

Waarborg en vergroot de veiligheid

VCA heeft geen wettelijke grondlegging maar dient wel als erkende checklist voor aannemers onderling. Volgens de Arbo-wet zijn de bedrijven schuldig tot dat zij kunnen aantonen dat ze al het mogelijke hebben gedaan om ongevallen en onveilige situaties te voorkomen. Een VCA-gecertificeerde onderneming voldoet niet automatisch aan het bewijs aan onschuld, maar zal hier wel aanzienlijke aan mee dragen. Dit zorgt uiteindelijk voor verbeterde veiligheidsomstandigheden in elk bedrijf. Doordeweeks zijn er verschillende trainingen te volgen, voor het VCA examen wordt je automatisch ingeschreven, deze zal slechts een uurtje in beslag nemen. De totale opleiding neemt maar 1 dag in beslag, en wanneer het examen met een voldoende wordt afgerond ontvang je de diploma met een geldigheid van 10 jaar. Je hoeft je de komende 10 jaar dus niet meer druk te maken over een VCA-opleiding en VCA-certificaat.