Er gaat tegenwoordig geen verjaardagsfeestje voorbij waar het niet over cryptovaluta gaat, de munten zijn een echte hype geworden. Deze hype is ontstaan door een mix van gigantische winsten en de media die dit elke dag weer onder de aandacht brengt. Echter kan het handelen in cryptomunten ook risicovol zijn.

Het doel van de cryptomunten

Er zijn op dit moment bijna wel 1000 verschillende cryptomunten op de markt, achter iedere munt zit een ander bedrijf. Deze crypto’s hebben allemaal verschillende doelen en zijn in het leven geroepen om bepaalde bestaande problemen op te lossen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de Bitcoin, deze munt is een betaalmiddel. Een online betaalmiddel is niks nieuw maar het doel van de munt is om banken en overheden buitenspel te zetten, het is dus een gedecentraliseerde digitale munt. Het netwerk is peer-to-peer waardoor je geld direct naar de bestemde partij gaat zonder dat er een andere partij tussen zit. Het probleem met de Bitcoin is dat de waarde van de munt veel te veel schommelt om het echt als betaalmiddel te gebruiken.

De euro komt in de toekomst wellicht buitenspel te staan

De euro staat elke dag steeds meer onder druk door de komst van de cryptomunten. Dit komt doordat er betere alternatieven zijn dan de euro, met name bij online betalen. Sinds 2012 is een munt op de markt genaamd Ripple, deze munt lijkt de euro compleet te gaan vervangen. Ripple is een betaalprotocol die het mogelijk maakt voor banken om grote hoeveelheden geld in enkele secondes over te maken, ook naar banken aan de andere kant van de wereld. Deze dienst is zowat gratis. Echter zal Ripple zelf nooit een betaalmiddel overnemen want het gaat om de dienst die het bedrijf uitvoert. Bekende banken zoals ABN Amro hebben al naar buiten gebracht dat ze van plan zijn om met Ripple samen te gaan werken, deze grote nieuwsberichten zijn vaak terug te vinden in de koers van Ripple. Het betaalsysteem gaat in de toekomst dus wel degelijk veranderen.