Wat is een reachtruck ook al weer?

Een reachtruck is ongeveer hetzelfde als een heftruck, alleen is de heftruck wat groter dan de reachtruck. De bouw is iets anders doordat je aan de zijkant van het voertuig zit terwijl je bij een heftruck gewoon aan de achterkant zit. Vaak is het makkelijker sturen vanaf een reachtruck dan vanaf een heftruck, omdat je kleine draaicirkels hebt. Dit komt doordat ze maar een achterwiel hebben. Steeds vaker komt er een reachtruck in plaats van een heftruck. Het nadeel van een reachtruck is dat een reachtruck niet buiten het magazijn kan en mag rijden terwijl een heftruck dat wel mag. Om een reachtruck goed en veilig te kunnen besturen is het belangrijk dat de bestuurder vooraf een reachtruckopleiding heeft gevolgd.

Waarom zou je een reachtruckopleiding volgen?

De besturing van een reachtruck vergt deskundigheid. Wat zeer belangrijk is om te weten is dat je als reachtruckbestuurder volgens de Arbowetgeving en verzekeraars verplicht bent om een grondige instructie te krijgen alvorens je het voertuig bestuurt. Wanneer je werkgever bent moet je jezelf dus beseffen dat je jouw werknemers moet voorzien van grondige instructies. Deze ‘grondige instructies’ kunnen nogal vaag over komen. Want wat houdt grondig nu precies in? En zorgt alleen deze instructie ervoor dat jouw medewerkers vervolgens veilig en efficiënt kunnen werken? Met een reachtruckcertificaat hoef je je niet druk te maken om deze vragen. Het certificaat is namelijk het bewijs voor de inspectie dat de instructies grondig zijn gegeven en een bewijs voor verzekeringen dat je ervan tevoren alles aan hebt gedaan jouw medewerkers een veilige werkplek te bieden.

Hoe zit een reachtruckopleiding in elkaar?

Tijdens de reachtrucktraining wordt er voornamelijk aandacht besteedt aan de praktijk. Het is natuurlijk heel belangrijk dat reachtruckbestuurders de volledige controle over het transportmiddel hebben. Tijdens de reachtruckcursus krijgen de cursisten verschillende opdrachten om die volledige controle over de reachtruck te krijgen. Alleen op deze manier kan de veiligheid van de reachtruck gewaarborgd worden.